Menu 

Prestanite da bacate hleb. Ne stižete da pravite hlebne mrvice? Onda zamrznite hleb. Pročitajte ideje i smernice.

Neke početnice u poslovima domaćice pravile su grešku sa hlebom, jer su ga stavljale u frižider, i on postane gotovo neupotrebljiv. Ukoliko ne znate šta ćete sa ostacima hleba zamrzivač je mesto za njega.

Preporučljivo je da zamrzavate hleb svež i to zamotan u plastičnu ili aluminijumsku foliju ili u čvrsto zatvorenim plastičnim posudama. Ukoliko ste pripremali svež hleb sačekajte da se u potpunosti ohladi pre nego ga stavite u zamrzivač da biste izbegli stvaranje viška vlage, pa i pojavu buđi. Pročitajte i recept za Pecivo sa sirom i tikvicama).

Hleb možete da držite u zamrzivaču nekoliko meseci, pa bi najbolje bilo da na posudicu ili na foliju stavite nalepnicu sa datumom kada ste ga stavili u zamrzivač.

U običnoj plastičnoj vrećici hleb može biti u zamrzivaču 1 mesec ili manje, a ako ga umotate u plastičnu ili aluminijumsku foliju i do 6 meseci. Isto toliko može biti i ako je smešten u hermetički zatvorenu ambalažu.

Da biste ga odmrznuli ostavite ga u frižider u foliji ili posudici preko noći ili oko 3 sata na sobnoj temperaturi. Ali, ako ste ga zamrznuli u kriškama (što je obično mnogo praktičnije) treba mu 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi i možete ga držati odmotanog. Takođe, možete od ovih zaleđenih kriški praviti tost bez prethodnog odmrzavanja.

Preporučuje se i da stavite i papirne ubruse oko hleba prilikom zamrzavanja da bi upili višak vlage.

Zamrznuti možete i zemičke, kifle, vafle, palačinke, čapati (Napravite indijske pogačice), tortilje i mnoge druge proizvode od brašna. (Umotajte ih odvojeno da se ne bi zalepili, a kada se zamrznu možete ih sve spojiti u istu posudu). Napravite i slatke hlebove (evo nekoliko recepata Pina Colada sladoled kolač , Slatki hleb sa orasima i citrusnim voćem , Hleb sa jagodama i bananama  i zamrznite ih – neka čekaju iznenadne goste. (Da biste ubrzali odmrzavanje stavite hleb u mikrovalnu na nekoliko minuta).

Ukoliko želite topal hleb, umotajte ga u papir za pečenje i aluminijumsku foliju (nakon što se odledi), pa stavite u rernu zagrejanu na 200C 3 do 4 minute.

Na ovaj način ćete uvek imati svež hleb pri ruci, zemičke, tortiljice i zakusku za čas spremnu.

Da li ste već zamrzavali hleb? Kakva su vaša iskustva?

Sviđa nam se
Autor
Kako da pravilno čuvate i zamrzavate hleb?
Datum
Ime
Zamrzavanje hleba i peciva
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Ljiljana Radulovic

    Poslovica je “stara” koliko i postojanje zamrzivaca :)

  2. Hajnalka Bajtai

    kaze stara poslovica brasna kvasca soli i hleba u zamrzivacu

Napišite komentar