Menu 

Ako spadate među one ljude koji pod svaku cenu žele da produže vek trajanja pojedinim namirnicama i spreče bespotrebno bacanje na pravom ste mestu. Donosimo vam mnoštvo korisnih saveta koje će vam pomoći da namirnice duže traju.

U današnje vreme malo ko si može priuštiti da baca hranu i zato učinite sve da iskoristite sve što ste doneli iz supermarketa, a naši saveti će vam u tome zaista biti od velike pomoći.

Trikovi da namirnice što duže traju

http://www.dreamstime.com/stock-photography-red-onion-image4640352

Crveni luk će vam dugo trajati ukoliko glavice stavite u najlon čarape i između svake glavice zavežete čvor. Čarapu obesite na suvo i tamno mesto. Kad je u pitanju mladi luk koji veoma brzo uvene, možete gasačuvati tako da ga iseckate, uspete u plastičnu flašicu i po potrebi koristite. I nikad ne stavljajte luk blizu krompira jer će brže strunuti.

Sveže začinsko bilje kao što su korijander, bosiljak, peršun, celer će dugo zadržati svoju svežinu ukoliko listove prekrijete plastičnom kesom i čvrsto uvežete sa gumicom oko stabljika. Kad je u pitanju začinsko bilje koje sadrži ulja, kao što je ruzmarin ili majčina dušica njih jednostavno zavežite konopcem ili gumicom i obesite da se suše na svežem vazduhu.

Bobičasto voće će dugo ostati sveže ukoliko ga „provučete” kroz mešavinu jednog dela sirćeta i deset delova vode, isperete, osušite i stavite u frižider. Ne treba da se plašite da će voće imati ukus po sirćetu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-pile-potato-image21963988

Krompir neće proklijati ako negde u blizini budu i jabuke. Kad su jabuke u pitanju imajte na umu da samo jedna koja je malo strunula može da upropasti sve ostale.

Sir se neće osušiti, ako odrezanu stranu premažete sa malo putera, a sir obavezno umotajte u masni papir – nikako plastičnu foliju pa ga stavite u plastičnu vrećicu i u frižider. Čuvajte ga u najtoplijem delu frižidera.

Šparoge su poznate kao namirnica koje ne može dugo da stoji u frižideru, ali ako znate da ih nećete potrošiti isti dan poslužite se ovim trikom. Odsecite malo peteljke špargli pa ih stavite u teglu koju ste malo napunili vodom. Vrhove pokrijte plastičnom kesicom i spremite ih u frižider.

Banane će trajati 3-5 dana duže nego obično samo ako mesto gde se spaja više banana obložite aluminijumskom folijom.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-bananas-image22085893

Da bi zelena salata duže trajala, potrebno je da je operete, dobro osušite od viška vode, stavite u posudu zajedno sa jednom salvetom ili kuhinjskim ubrusom, prekrijete posudu plastičnom folijom i stavite u frižider.

Brokoli i celer će zadržati hrskavost ukoliko ih pre spremanja u frižider umotate u aluminijumsku foliju.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-tomato-group-image28144409

Paradajz nikad ne čuvajte u plastičnim vrećicama jer će na taj način puno brže strunuti. Paradajz koji nije zreo treba poslagati u papirnu kesu ili kartonsku kutiju sa peteljkom okrenutom prema dole, a da što pre sazriju čuvajte ih zajedno sa voćem. Zreli paradajz čuvajte na sobnoj temperaturi, ali da ne dodiruju jedan drugog, sa peteljkama okrenutim prema gore, daleko od sunčeve svetlosti.

Đumbir čuvajte u zamrzivaču jer će duže trajati i lakše se ribati.

Gljive uvek čuvajte u isključivo papirnim kesama.

Sviđa nam se
Autor
Kako da vam pojedine namirnice duže traju
Datum
Ime
Produžite rok trajanja bananama, luku...
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar