Menu 

Popularnost bezglutenske ishrane ne opada i već godinama je sigurno u samom vrhu zdravstvenih trendova u celom svetu. Upravo iz tog razloga sve je više novih namirnica koje ne sadrže gluten, a jedna od njih je brašno od leblebije koje ne sadrži gluten, a bogato je proteinima.

Leblebija je mahunarka, glavni sastojak poznatog namaza humus, a može se upotrebljavati baš kao i pasulj u čorbama i salatama. Međutim o leblebiji se u poslednje vreme priča u sasvim drugom kontekstu, jer je otkriveno da se od nje može praviti sjajno bezglutensko brašno.

Ovo brašno se pravi od sušene leblebije, ne sadrži gluten i bogato je proteinima te može biti sjajna zamena za neka tradicionalna brašna koje koristimo.

Kako se priprema

6164604972_a50d98d530_z

U prodavnicama zdrave hrane možete kupiti gotovo brašno od leblebije, ali uopšte ga nije teško napraviti kod kuće. Ako imate sušenu leblebiju u špajzu rešili ste već pola problema i sledeće šta treba da uradite jeste da je sameljete u mlinu za kafu. Ako pak imate leblebiju iz konzerve onda je proces nešto komplikovaniji. U tom slučaju poređajte leblebiju u tepsiju i stavite da se suši u rerni na najnižoj temperaturi od 18 – 24 sata, ostavite da se ohladi pa tek onda sameljite.

Kako koristiti brašno od leblebije

Brašno od leblebije možete koristiti za pečenje raznih delicija i to bez nekih velikih odricanja i muke. Ako od ovog brašna pripremate keksiće boja će biti nešto tamnija, a tekstura neće biti jako glatka. Akd su u pitanju dizana testa, manjak skroba može uticati na dizanje, ali u tom slučaju možete koristiti gura gumu ili xantan koji se koriste kao zamena za gluten.

U reptima bi trebalo da koristite istu količinu bezglutenskog brašna kao i ovog običnog, ali se preporučuje da 25 odsto bude neka druga vrsta bezglutenskog brašna.

6278581301_5606cb68aa_z

Brašno od leblebije je još bolje od običnog brašna u pripremi smesa za pohovanje ili tempuru jer će namirnicama prženim na ovaj način dati posebno hrskavu koricu. Pored toga ovo brašno se može koristiti kao i bilo koje drugo brašno, sjajno je zazgušnjavanje soseva, a može biti sjajna poveznica za specijalitete od mlevenog mesa, kao što su ćufte i mesne vekne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar