Menu 

Većina domaćica, sigurni smo, sa svojim porodicama vodi bitku oko zdravije ishrane… Evo nekoliko jednostavnih, a veoma ukusnih načina kako da vaši obroci budu zdraviji.

Mnoge mame se služe metodom prikrivanja ne bi li svojim ukućanima u obroke stavila što više povrća i vitamina, a da oni ne primete. Pokušajte sa nekim od naših ideja.

Sosevi

Sosevi su odličan način da vašim ukućanima “podvalite” povrće. U soseve za omiljene špagete, pizzu ili lazanje bez problema možete ubaciti mnogo povrća. Dinstajte šargarepu, celer, papriku, luk, a kasnije jednostavno sve ispasirajte i dodajte paradajz sos.

Zdravi deserti

Deserte će retko ko odbiti i zato ih pravite kad god stignete, ali umesto teških krema i čokoladnih kolača napravite one laganije, voćne. Napravite jednostavni sladoled od jogurta, voća i meda ili šejk od banane  i jagoda.

Kuvajte zajedno

Istraživanja su pokazala da se deca koja učestvuju u pripremanju obroka sa svojim roditeljima u pravilu zdravije hrane i bolje razumeju važnost zdrave i uravnotežene ishrane. Na ovaj način ne samo da ćete svoju decu učiti zdravim navikama već ćete i provoditi zabavno vreme zajedno.

Budite primer

Ne možete terati svoju decu da jedu brokoli ukoliko vas nikad nisu videla da ga vi jedete. Ako dete na vašem tanjiru vidi šareno povrće umesto pljeskavice i pomfrita veća je verovatnoća da će i ono tražiti isto to za večeru.

Tematske večeri

Da biste vaše obroke učinili zabavnijima, organizujte tematske večeri. Jedno veče napravite meksičku večeru u koju ćete staviti vlaknima bogate mahunarke ili vitaminom E bogati avokado, napravite indijski kari koji je prepun povrća i kurkume koja je poznata ko snažni borac brotiv raka ili pak napravite japansku večeru prepunu omega 3 masnim kiselinama koje se kriju u ribi.

Zdrave grickalice

Ako imate problema da vašu decu ubedite da jedu sirovo povrće probajte ih poslužiti sa raznim umacima. Mnoga istraživanja su pokazala da će deca na ovaj način puno pre posegnuti za zdravim grickalicama.

Planiranje zdravih obroka počinje još u prodavnici i zato svaki put kad idete u kupovinu pametno planirajte i kupujte. Umesto obične bele testenine kupujte onu od celovitog zrna, čitajte etikete i ne kupujte proizvode sa trans mastima i dodanim šećerima. Ukoliko u kući nemate nezdravih namirnica deca će ih nakon nekog vremena prestati tražiti. Kad su slatkiši u pitanju povremena čašćavanja su dozvoljena, ali možete im sami napraviti one zdrave, voćne kao što smo pisali u članku “Zdravi slatkiši od voća”.

Sviđa nam se
Autor
Ukusni saveti kako da obroke učinite zdravijima
Datum
Ime
Učinite obroke zdravijima
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar