Menu 

Iako je redak sindrom iznenadne dojenačke smrti se može desiti. Iako se o ovome malo pouzdano zna, postoje smernice kako da smanjite rizik.

Reč je o najvećem strahu svih novopečenih roditelja. Nije poznat tačan uzrok ovog sindroma, naime vrlo mali procenat beba umre u snu u prvoj godini života iz nepoznatog razloga.

O čemu je reč

bebac spavaSindrom iznenadne dojenačke smrti deteta (SIDS) pogađa najčešće bebe u periodu od 1 do 4 meseca, a u 90 odsto slučajeva uključuje bebe mlađe od 6 meseci. Najčešće se desi u kolevci tokom spavanja i to u periodu od 22 časa do 10 ujutro. Iako nije poznato zbog čega se tačno dešava uprkos mnogim istraživanjima i, srećom, retka je pojava, roditeljima, ali i svima drugima koji se brinu o bebi (tetke, bake, bebisiterke, …) savetuju se određene smernice kojih bi trebalo da se pridržavaju.

Većina eksperata veruje da SIDS nastaje jer beba ima neku skrivenu ranjivost (poput nedovoljno razvijenog srca, problema sa disanjem) ili zbog iznenadnog straha, prepada, spavanja na stomačiću, premekenog ležaja i sve to u najranjivijem periodu razvoja.

Neka istraživanja su ukazala na to i da su bebe koje su umrle na ovaj način imale nizak nivo serotonina, koji pomaže regulaciju disanja, rada srca i krvnog pritiska prilikom spavanja.

Veruje se da su određene bebe pod većim rizikom: one koje se rode prerano ili imaju malu kilažu; koje su rodile majke mlađe od 20 godina (posebno tinedjžerke); koje imaju više blizanaca (ili ako je premala razlika u godinama između beba); koje su doživele neki šok (prestanak disanja, oživljavanje, …); koje spavaju na stomačiću, … Takođe, dečake malo češće nego devojčice pogađa ovaj sindrom.

Kako smanjiti rizik

Ne postoje postupci niti lekovi koji vam mogu garantovati da ćete sprečiti sindrom iznenadne dojenačke smrti, ali nekim smernicana dokazano smanjujete rizik.

bebe u krevecu spava

Položaj za spavanje – stavljajte bebu da spava na leđima. Naravno, važno je da bebu ponekad stavite na stomačić, zbog razvoja leđa i vežbe za vrat, ali samo kada je budna i pod nadzorom. Zanimljivo je da je umiranje beba uzrokovano SIDS-om smanjeno za 50 odsto od 1994. i kampanje koja je promovisala spavanje na leđima.

Spavanje na stomačiću može dovesti do otežanog disanja, manjka kiseonika, povećanja telesne temperature, … Naravno, ne stavljajte bebu da spava ni na strani, jer se lako može okrenuti na trbuh. Takođe, da biste bili sigurniji proveravajte bebu povremeno da vidite da se nije okrenula na trbuščić (kada malo ojača). Takođe, pazite da u kolevci nema mekanih igračaka, jastučića i sličnih mekanih predmeta (uopšte ”gužva” u krevecu se ne savetuje) u koje bi beba mogla da zarije lice i da oteža disanje.

Da biste sprečili da bebina glava dobije spljošten oblik, kada je budna povremeno je stavljajte da leži na stomačiću, ali pod nadzorom.

U kolevci – Beba bi trebala da spava na čvrstom i ravnom dušeku bez jastučića ili igračaka. Neka ispod bebe bude samo plahta (može i sigurnosna prostirka za slučaj mokrenja). Izbegavajte da stavljate bebu da spava van kreveca, na sofe, mekane ili vodene krevete.

Ne savetuje se ni spavanje sa roditeljima. Neki stručnjaci smatraju da tako povećavate rizik od ovog sindroma (pročitajte i Spavanje sa bebom – preporučljivo ili ne?), a to važi čak i za mame koje ne puše i koje doje. Radije stavite kolevku blizu svog kreveta.

Dekice takođe izbegavajte, radije bebu obucite malo bolje ili koristite vreće za spavanje. Posteljina i zaštita za ogradu kreveca nije najobaveznija. Ako je već imate neka ne bude debelo punjena i neka ne zaklanja celu kolevku.

beba spava u sedalici za auto

Ne koristite proizvode za koje se tvrdi da smanjuju  izik od ovog snidroma, jer ne postoje dokazi za to. Takođe, ne držite bebu dugo u sedalicama, kolicima, sling marami, … Posebno ako su mlađa od 4 meseca. Ako beba tu zaspe premestite je u krevetac. Pazite da bebi ne bude vruće i ne stavljajte joj kapice dok spava.

Ostale opasnosti

U bebinoj sobi treba biti zabranjeno pušenje, ali i vi i partner biste trebali izbegavati pušenje i alkohol tokom prvih bebinih meseci. Takođe, bebu ne nosite na mesta gde ima dima, to je po nju vrlo štetno. Zamolite pušače da izađu na balkon ili u dvorište.

Slušajte pedijatra i obavezno otiđite na sve zakazane preglede i neka beba primi potrebne zaštitne vakcine.

Dojite ako ikako možete i to najmanje 6 meseci – dokazano smanjujete rizik od ovog sindroma. Zanimljivo je i da je SIDS ređi kod beba koje koriste dude varalice. Možete je bebi dati kada je budete uspavljivali. Ako je beba izbaci nije potrebno da je vraćate u usta ili da je nudite bebi ako je ona odbija.

I ne plašite se, ove mere opreza su sasvim normalne i za većinu verovatno već znate. Slušajte svoje instinkte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar