Menu 

Zbog promena kroz koje nam telo prolazi i zbog divljanja hormona, tokom trudnoće nam je potrebna malo drugačija nega kose. Otkrivamo vam sve što treba da znate kad je u pitanju nega kose u trudnoći.

Trudnoća donosi mnoge hormonalne promene ženskom telu. Inače stabilan protok hormona u trudnći izaziva emocionalne i fizičke transformacije koje najčešće utiču na zdravlje kose kako kod trudnica tako i kod novopečenih mama.

Iako su ove promene trenutne i uglavnom sve se vrati na staro ubrzo nakon porođaja ženama je veoma važno da onda kad su ranjive i osetljive dobro izgledaju. Ako vas zanima šta je normalno u trudnoći kad je u pitanju kosa, čitajte dalje.

Zašto nastaju promene?

trudnica se češlja

Svaka promena u nivou estrogena bilo da je uzrokovana trudnoćom, kontracepcijskim tabletama, spontanim pobačajem ili odbijanjem bebe od sisanja može uticati na zdravlje kose.

Kad niste trudni kosa na glavi raste u regularnom ciklusu. Svaka dlaka raste otprilike 1,2 cm mesečno od 2-6 godina, nakon toga rast prestaje na nekoliko meseci, nakon čega kosa opada i pravi mesto za novu kosu koja treba da naraste.

Deblja kosa, tokom trudnoće veruje se da nivo estrogena produžuje fazu rasta kose dok smanjuje fazu kada kosa ne raste. To objašnjava pojavu gušće i bogatije kose kod trudnica, a mnoge su posvedočile da im je inače „poslušna“ kosa tokom drugog stanja bila potpuno van kontrole.

Masna i valovita kosa. U zavisnosti od vaših genetskih predispozicija tokom trudnoće proizvodnja prirodnih ulja na vlasištu može da se pojača ili smanji u skladu sa hormonalnim promenama na taj način uzrokujući da inače ravna kosa postane valovita ili suva kosa postane masna.

Nekoliko saveta vašeg frizera može vam pomoći da pravilno negujete kosu tokom trudnoće. Više o poseti frizerskom salonu i tretmanima koje možete koristiti pisali smo u tekstu “Kod frizera u trudnoći – šta je sigurno, a šta ne?”.

Opadanje kose nakon poroda

Nakon što beba stigne, većina mladih majki očekuje da će se sve vratiti u normalu brzinom munje, ali razmislite još jednom. Jedna od prvih neugodnosti koje možete doživeti kad je u pitanju kosa nakon porođaja jeste njeno nekontrolisano opadanje, ali ne paničite.

Opustite se to je normalno jer se nivo estrogena želi naglo spustiti na nivo na kom je bio pre trudnoće. Gubitak kose nakon poroda je sasvim normalan kod većine žena jer pad estrogena uzrokuje fazu prestanka rasta kose. Ovaj period opadanja kose može trajati mesecima, ali morate imati na umu da je to privremeno.

trudnica veže rep

Ako vam je kosa odjednom postala lomljiva, suva ili opada, evo šta možete uraditi:

  • Proverite nivo hormona i da li se ispravno hranite. Iako gubitak kose u trudnoći ne mora da znači da vam nedostaje vitamina ili nutrijenata, problem može biti čisto hormonalni, ali vi ipak proverite sa lekarom za svaki slučaj. Treba da se uverite da li dobijate ispravan balans hormona i dobro izbalansirane ishrane bogate voćem, povrćem i mineralima. Određeno povrće i minerali sadrže flavonoide antioksidante koji podstiču rast kose i sprečavaju gubitak folikula kose. Gubitak kose u trudnoći može izazvati nedostatak gvožđa kao i loša apsorpcija.
  • Izbegavajte frizure koje izvlače i čupaju kosu kao što su konjski rep, čvrste pletenice i uvojci.
  • Izbegavajte sušenje kose vrućim vazduhom iz fena kao i upotrebu pegle i uvijača za kosu. Najbolje bi bilo da vam se kosa suši na vazduhu.
  • Izbegavajte često pranje kose jer na taj način ispirate sva prirodna ulja  što može izazvati suvoću. Dva ili tri šamponiranja nedeljno će biti sasvim dovoljna za vreme trudnoće i u periodu nakon poroda.
  • Budite nežni prema svojoj kosi, češljajte je češljevima širokih zubaca.
  • Nemojte se naglo odlučivati za previše kratke frizure tokom trudnoće jer vam duga kosa posle poroda može pomoći da vam lice izgleda mršavije ukoliko ste nabacili koji kilogram viška.
  • Posavetujte se sa frizerom i odaberite frizuru koja je lagana za održavanje i koja vam, neće oduzimati puno vremena, to će vam dobro doći i tokom trudnoće, a posle poroda posebno.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar