Menu 

Bez obzira na to koliko se i kako pripremate za porođaj, nije važno koliko literature čitate i da li pohađate školu za trudnice, kad je u pitanju sam porođaj uvek se mogu desiti neočekivane situacije i niko ne može sa sigurnošću reći kojim tokom će ići sam porođaj. Savetujemo vas šta da radite i kako da prihvatite kad ne ide sve onako kako ste planirali.

Većina trudnica tačno zna kako želi da se porodi, neke priželjkuju epiduralnu, neke žele prirodan porođaj, neke žele da partner bude uz njih druge žele da budu same, uče tehnike disanja, proučavaju najbolje položaje za porod. Ipak, ponekad se priroda poigra sa nama pa ne bude sve onako kako smo planirali što majke uglavnom uspaniči i zbaci iz koloseka. Otkrivamo vam koja su to najčešća iznenađenja koja vas mogu zadesiti na porodu.

Tražićete lekove. Plan poroda je potrebna i sjajna stvar, ali morate biti spremni da se tog plana možda nećete moći u potpunosti pridržavati. Ako želite porođaj bez lekova morate biti spremni na to da ako se porođaj oduži, nećete moći više podnositi bolove i tražićete lekove. Neka vas to ne obeshrabi jer se dešava zasita u mnogo slučajeva.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Morate na carski rez. To je uvek opcija koju morate imati na pameti i biti svesni da se čak 33 odsto porođaja završava upravo carskim rezom. Osim ako carski rez nije zakazan unapred on se obično obavlja iz raznih opravdanih, medicinskih razloga i nemojte ga odbijati ukoliko vam lekar to predloži. Nemojte biti razočarani što niste imali vaginalni porođaj, razmišljajte na način da ste uradili sve što je u vašoj moći da vašu bebu rodite prirodnim putem.

Potrebna vam je indukcija. U pojednim slučajevima porođaj ne krene onda kad bi trebalo i tada je neophodna veštačka indukcija koja će inicirati porođaj. Čak 22 odsto poroda krene ovim putem. U tom slučaju takođe je važno da kažete sebi da je to zbog zdravlja vas i vaše bebe i da druga opcija ne postoji.

Prevremeni porođaj. Kao što postoje bebe koje ne žele napolje, tako postoje i one kojima se žuri da upoznaju vanjski svet i na to ni jedna trudnica nije spremna. Čak 18 odsto beba na svet dođe pre termina i to nije nikakva retkost. Ako osetite trudove pre termina, ne paničite, bebe koje su rođene u 28 nedelji imaju velike šanse za preživljavanje dok su bebe rođene od 34 nedelje gotovo jednako razvijene i zdrave baš kao i terminske bebe. Prevremenim bebama je neophdno što više kontakta koža na kožu i čak i ako mora biti u inkubatoru moći ćete vašu bebu držati u rukama nekoliko puta tokom dana.Isto tako, ispumpavajte mleko iz dojki i davajte bebi. Veoma je važno da sagradite lep odnos sa sestrama i lekarima koji se brinu o prveremeno rođenim bebama da ih pitate sve što vas zanima, da vas uteše i daju vam potrebne savete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar