Menu 

Da li biste pristali na isplanirani porođaj kod kuće? Iako raste broj mama, koje se vraćaju starom načinu poroda, većina ih, ipak, bira bolnicu. Saznajte više o tome kako danas izgleda porođaj kod kuće.

Popularizacijom organske hrane, vegetarijanstva, doula (o kojima smo pisali u tekstu Zašto pomoćnice u trudnoći postaju trend?), vraćanja prirodi i korenima, sve se više počinje govoriti i o porođaju kod kuće.

Dok jedan deo budućih majki na to gleda sa sumnjom, druge su pohrlile da prihvate trend. Prva struja veruje da danas žene nisu kao što su pre bile i da ne žele da se izlažu riziku od komplikacija. One žele tim doktora pri ruci i sve bolničke uslove. S druge strane, majke koje podržavaju porod kod kuće tvrde da je rizik isti i u bolnici i kod kuće, te da uz dobru pripremu, nema mesta za brigu.

Šta to donosi porod kod kuće?

Majka je u poznatom okruženju, gde se oseća sigurnom. Ima više kontrole nad samim porodom nego u bolnici. Neke majke žele da porodu prisustvuju najbliži članovi porodice i prijatelji i to im je omogućeno kada je porod kod kuće u pitanju.

Ipak, porod kod kuće nije za svaku majku. One koje je bi mogle imati komplikacije, koje su krhkije, slabijeg zdravlja, koje imaju visok krvni pritisak ili dijabetes, ili su se pre porodile carskim rezom, ne bi trebale da se porađaju kod kuće.

Ukoliko se odlučite na ovakav porod morate biti svesne da ukoliko nastupe komplikacije, morate hitno biti prebačene u bolnicu. U ovim slučajevima se savetuje da unajmite doulu i da budete vrlo pažljivi prilikom odabira babice, da se dobro pripremite fizički.

Glavno pitanje, koje svi postavljaju je – koliko je to danas sigurno?

Veliki broj istraživanja pokazuje da je ovaj porođaj sasvim siguran za one žene, koje spadaju u grupu “niskorizičnih”, koje odaberu iskusnu i veštu babicu i koje imaju obezbeđen siguran i udoban prevoz do bolnice, ukoliko to bude potrebno.

Ipak, i dalje je veći broj medicinara i ustanova, koji se protive ovakvom načinu poroda. Oni smatraju da je bolnica najsigurnije mesto za bebu i majku.

S druge strane, veliki je broj i onih, koji smatraju da majke trebaju da imaju pravo izbora i da je potrebno ih više i bolje informisati o ovom načinu poroda. Dobra priprema, babica i, eventualno, doula su, smatraju oni, sasvim dovoljni za siguran porod zdrave trudnice.

Majke, koje se još uvek dvoume, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom, sa ženama koje su prošle porod kod kuće, sa babicama, koje će detaljno ispitati vaš zdravstveni karton, istoriju bolesti i uslove, koje možete obezbediti.

I babice moraju biti u potpunosti opremljene i sertifikovane kao akušerske sestre, koje imaju dogovor sa doktorima, koji vas, u slučaju komplikacija, mogu odmah primiti.

Morate imati plan u slučaju nužde. Bolnica mora biti relativno blizu i morate imati obezbeđen siguran prevoz.

Ša mislite o povratku poroda kod kuće? Da li ste vi razmišljali o ovome?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. alox

    Apsolutno sam za, naravno ako je neko od mogućnosti…volela bih lično da se porodim kod kuće, iako mi je prvi porođaj bio u bolnici… :)

Napišite komentar