Menu 

O zdravoj trudnoći bi trebalo početi razmišljati i pre nego ostanete u drugom stanju. LifePress magazin vam donosi kako da vaše telo pripremite za zdravu trudnoću.

Prvo što treba da uradite onog trenutka kad počnete planirati trudnoću jeste da posetite lekara koji će vam reći u kom je stanju vaše trenutno zdravlje i posavetovati vas šta da uradite da bi vaš organizam na najbolji mogući način pripremili na ono što ga čeka.

Ako imate neki od problema kao što su gojaznost, povišen krvni pritisak ili dijabetes razgovarajte sa stručnajcima kako da svoje stanje stavite pod kontrolu pre nego zatrudnite.

dreamstime_s_13865589

Prenatalne suplemente kao što su folna kiselina bi trebalo da počnete uzimati pre nego zatrudnite jer će vam to povećati šanse za zdravu trudnoću.

Folna kiselina je veoma važna za sprečavanje urođenih mana kao što su spina bifida koja se razvija u ranom stadijumu trudnoće. Biće vam potrebno i oko 400 mg kalcijuma dnevno. Posavetujte se sa lekarom da vam propiše multivitamine koji će vam obezbediti sve potrebne vitamine i minerale.

Kad je hrana u pitanju i tom segmentu bi trebalo do posvetite posebnu pažnju pre nego zatrudnite. Neka vam ishrana obiluje zelenim lisnatim povrćem, posnim proteinima i dijetalnim vlaknima.

dreamstime_s_985321

Redovna fizička aktivnost je od velikog značaja za vašu buduću trudnoću i trebalo bi da je redovno obavljate. Ako do sad niste vežbali planiranje trudnoće je savršeno vreme da počnete. O vežbama koje će vam najbolje pomoći da telo pripremite za trudnoću posavetujte se sa lekarom.

Ako pušite sad je savršeno vreme da se rešite ove loše navike i ne čekate poslednji trenutak kad saznate da je beba na putu. Umereno konzumiranje alkoholnih pića je u redu, ali nemojte preterivati. U većini slučajevi lekari ni tokom trudnoće ne brane alkohol i povremena čaša vina nakon ručka je apsolutno prihvatljiva. Ipak pre nego to počnete upražnjavati posavetujte se sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar