Menu 

Potreba organizma za gvožđem se poprilično povećava za vreme trudnoće. Saznajte kako da se nosite sa manjkom gvožđa u trudnoći sa svim rizicima, rešenjima i uzrocima.

Gvožđe je mineral od velike važnosti za proizvodnju hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenose kiseonik do ostalih ćelija u organizmu. Tokom trudnoće količina krvi u telu se povećava tako da je imate gotovo 50 odsto više nego obično i potrebno vam je više gvožđa za proizvodnju više hemoglobina za svu dodatnu krv. Pored toga gvožđe je potrebno za plod koji se razvija u posteljici.

Na žalost većina žena u trenutku kad ostane u drugom stanju nema dovoljne zalihe gvožđa da bi uspešno opskrbile dodatnu količinu krvi posebno tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće. Onda kada više nemate dovoljno gvožđa za proizvodnju hemoglobina postajete anemični.

Rizik za anemiju tokom trudnoće je još veći ako imate jake mučnine i učestalo povraćanje, ako ste ostali trudni dva puta u kratkom vremenskom periodu, ako imate višestruku trudnoću ili ako ste pre trudnoće imali obilna krvarenja tokom menstruacije.

Iz svih tih razloga veoma je važno da se dnevni unos gvožđa za vreme trudnoće sa 18 poveća na 27 miligrama dnevno i to uglavnom putem suplemenata jer je tu količinu teško dostići samo putem ishrane.

Nedostatak gvožđa je sigurno najčešći uzrok anemije u trudnoći, ali ne i jedini. Anemija se može razviti i zbog nedovoljnog unosa folne kiseline ili vitamina B 12, zbog gubitka puno krvi usled bolesti.

Tretman za anemiju zavisi od uzroka i suplementi gvožđa nisu uvek rešenje.

umorna trudnica leži

Kako da znate da li ste anemični?

Već na prvom pregledu kada će vam biti potvrđena trudnoća, vaš lekar će vas poslati da uradite testove krvi, a jedan od njih će izmeriti i postotak crvenih krvnih zrnaca  plazmi, dok će drugi meriti gramažu hemoglobina u krvi.

Čak i ako u početku trudnoće niste anemični često se dešava da se anemija razvije u kasnijem stadijumu kako trudnoća bude odmicala tako da ćete testove krvi raditi i u drugom i trećem tromesečju. Potpuno je normalno da se nivo hemoglobina i hematokrita smanji negde na polovici trudnoće kada količina krvi u organizmu dramatično poraste, a nivo plazme se dva puta više poveća od veličine crvenih krvnih zrnaca.

Ako ste anemični velika je šansa da nećete imati nikakve simptome posebno ako je stanje blaže. Možete se osećati umorno, slabo i sa povremenim vrtoglavicama, ali to su simptomi koje većina žena iskusi u trudnoći bez obzira na anemiju. Možete primetiti da ste bleđi posebno u predelu noktiju i usana. Ostali simptomi uključuju ubrzani rad srca, nepravilan rad srca, glavobolje, vrtoglavice, nedostatak daha, nervozu i probleme sa koncentracijom.

Neka istraživanja su pronašla i vezu između nedostatka gvožđa i željom za pojedinim namirnicama kao što su led, biber ili glina. Ako osetite potrebu za nekim od navedenih namirnica obavezno to podelite sa vašim lekarom.

Kako se leči anemija

Ako se utvrdi anemija, vaš lekar će vam verovatno propisati suplemente, a doza zavisi od toga koliko ste zapravo anemični, ali obično se daje od 60-120 miligrama.

Da bi organizam što bolje apsorbovao suplemente gvožđa najbolje ih je uzimati na prazan želudac i da ih zalijete tekućinom koja u sebi sadrži vitamin C kao što je sok od narandže jer vitamin C, kao što je poznato pospešuje apsorpciju gvožđa u organizam. Izbegavajte tablete piti sa mlekom, kafom ili čajem.

Samo nedelju dana nakon početka tretmana trebalo bi da organizam počne proizvoditi dovoljan broj novih crvenih krvnih zrnaca, a nivo hemoglobina biće u porastu. Obično je potrebno nekoliko meseci terapije da anemija u potpunosti nestane.

tablete za anemiju

Neželjeni efekti uzimanja suplemenata

Veća količina suplemenata gvožđa može uticati na rad gastrointestinalnog trakta što obično vodi do zatvora. Taj problem pokušajte rešiti sa sokom od suvih šljiva koji je takođe bogat gvožđem.

Pored zatvora može se javiti žgaravica, povraćanje, mučnina, neugodnost u stomaku ili manje česta pojava – proliv.

Ako su vam nuspojave naporne i smetaju vam, posavetujte se sa vašim lekarom o promeni doze i načinu uzimanja suplemenata.

Još jedna česta nuspojava uzimanja gvožđa je i veoma tamna stolica, ali to ne treba da vas brine potpuno je bezopasno, treba da se zabrinete ukoliko u stolici primetite krv.

Kako anemija – nedostatak gvožđa utiče na bebu

Beba svoje zalihe gvožđa putem ishrane dobije pre nego vi, ali vaša anemija može uticati na to da dete nakon rođenja ima veće šanse da razvije anemiju. Anemija u trudnoći, takođe je povezana sa rizikom od prevremenog porođaja i male porođajne težine bebe.

Nedostatak gvožđa takođe utiče i na vaše zdravlje, može da vam iscrpi zalihe energije i da organizmu oteža borbu protiv infekcija, a u kasnijem stadijumu trudnoće može izazvati veliki gubitak krvi tokom porođaja. Može iazazvati nesvesticu i ubrzani rad srca što će zahtevati malo dužu hospitalizaciju od uobičajene. Neka istraživanja su pokazala da anemija može uticati i na razvoj postporođajne depresiji.

dreamstime_s_19497344

Kako sprečiti nastanak anemije?

Redovno uzimajte prenatalne vitamine i hranite se namirnicama koje su bogate gvožđem kao što su crveno meso, tamno meso peradi i morski plodovi. Hrana biljnog porekla bogata gvožđem je pasulj, sočivo, tofu, grožđice, suve šljive, urme, kajsije, krompir,  brokoli, cvekla, lisnato zeleno povrće, celovite žitarice, semenke i orašasti plodovi, melasa, zobena kaša. Imajte na umu da organizam bolje apsorbuje gvožđe iz namirnica životinjskog nego biljnog porekla.

Iako je veoma bogata gvožđem džigericu bi tokom trudnoće trebalo izbegavati zbog nesigurnih količina vitamina A, koje sadrži.

Nutrijenti koji loše utiču na apsorpciju gvožđa su kalcijum i kofein i zato uz suplemente gvođža izbegavajte namirnice koje ih sadrže.

Suplemente i namirnice bogate gvožđem je najbolje uzimati sa namirnicama koje sadrže vitamin C koji pospešuje apsorpciju gvožđa. Pijte sok od narandže i paradajza, jedite paprike, grejpfrut ili jagode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar