Menu 

Mnogo žena tokom trudnoće ima problema sa nesanicom. Uzrok nesanice obično su anksioznost, strah ili jednostavno uzbuđenje zbog skorog dolaska bebe na svet. Ako i vas muči nesanica probajte neke od prirodnih metoda koje su potpuno sigurni i za vas i za bebu.

Nesanica može doći i zbog fizičke neugodnosti kao što su bol u leđima, osetljive i bolne dojke ili se beba jedostavno previše vrti noću i ne da vam da spavate. Pored svega toga mnoge trudnice sanjaju veoma žive snove koji ih obično probude iz sna, a tu je i učestalo odlaženje do toaleta.

Kako sprečiti nesanicu

http://www.dreamstime.com/stock-photography-pregnant-woman-worrying-image19627702

Veoma je važno da razvijete pozitivan stav i da ne brinete previše oko spavanja. Znamo da je lakše reći nego zaista sprovesti u delo, ali probajte.

S druge strane, ako možete, odspavajte tokom dana da nadomestite sate koje ste proveli budni tokom noći. Ako imate malu decu spavajte onda kad ona spavaju ili jednostavno lezite sa podignutim nogama iznad nivoa glave dok se klinci igraju ili gledaju crtić. Na poslu obavezno iskoristite pauzu za ručak da nešto lagano pojedete i po mogućnosti prošetate i udahnete svež vazduh.

Ako imate tu mogućnost jednom nedeljno posao odradite od kuće, zamolite porodicu i prijatelje da vam pomognu oko kućanskih poslova, a vi što više odmarajte.

Sa svojim lekarom podelite sve fizičke probleme za koje smatrate da vas drže budnima kao što su bolovi u leđima, začepljenje sinusa, išijas ili sindrom karpalnog tunela.

Svakodnevo budite fizički aktivni, naravno koliko vam to vaše stanje dozvoljava, šetajte, vozite biciklo, upišite časove joge za trudnice. Isto tako veoma je važno da se opuštate i radite ono što vas čini srećnima kao što je čitanje knjiga odlazak sa drugaricama na kafu.

Ako i pored svega toga i dalje ne možete zaspati ili se budite tokom noći, ne paničite, ustanite, popijte vode ili toplo mleko, lagano šetajte po kući, slušajte opuštajuću muziku.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-bath-image18985983

Autosugestija kao pomoć

Nesanica je veoma čest popratni deo trudnoće, a postoji nekoliko sitnica pomoću kojih ćete pomoći sami sebi. Za početak izbegavajte bilo kakve stimulanse kao što su kafa, čaj, alkoholna pića ili čokolada u kasnim večernjim časovima.

Što se tiče hrane večerajte što ranije tako da organizam hranu probavi pre odlaska na spavanje. Neka vam ishrana bude dobro izbalansirana, bogata vitaminima B i E.

Pre spavanja na oči stavite masku, a u uši čepiće za da sprečite bilo kakva ometanja bilo u vidu zvuka ili svetlosti. Ako vas muči to što vaš partner hrče ili se previše vrti, spavajte u odvojenim krevetima. Obezbedite sebi naudobniji madrac i namestite jastuke da vam bude ugodno. Pre spavanja takođe možete popiti i šolju kamilice.

Biljni lekovi. Kad su u pitanju razni čajevi za spavanje kao što je valerijana njih bi tokom trudnoće trebalo izbegavati i nikako ih nemojte kupovati na svoju ruku.

Aromaterapija. Nekoliko kapi lavande, kamilice ili ilang ilanga može biti od pomoći, ali veoma je važno da koristite male količine. Lavandu bi trebalo izbegavati tokom prvog trimestra trudnoće.

Eterična ulja možete dodati u opuštajućiu kupku pre spavanja ili ih nakapati na maramicu i ostaviti pored jastuka, ali ne bi trebalo da ih udišete celu noć jer bi mogli izazavati glavobolju i mučninu.

Sviđa nam se
Autor
Prirodni lekovi za nesanicu u trudnoći
Datum
Ime
Kako da spavate bolje tokom trudnoće
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar