Menu 

To što patite od astme nikako ne znači da ne možete imati i zdravu trudnoću, ali neophodno je da svoje simptome držite pod kontrolom. LifePress magazin će vam dati nekoliko važnih saveta.

Statistike kažu da se kod trećine trudnica simptomi astme za vreme trudnoće pogoršaju, kod trećine, poboljšaju, a kod trećine ostanu stabilni i pod kontrolom. Evo šta treba da znaju sve buduće mame koje imaju astmu.

Šta ako se astma ne drži pod kontrolom?

Veoma je važno da tokom trudnoće astmu držite pod kontrolom jer simptomi ove bolesti uzrokuju manjak kiseonika u krvi, a opšte je poznato da fetus kiseonik dobija upravo preko majčine krvi. Ako budete pazili na svoju bolest smanjićete i rizik od mogućih komplikacija kao što su prevremeni porođaj, mala porođajna težina i preeklampsija (povišen krvni pritisak u trudnoći).

http://www.dreamstime.com/stock-image-pregnant-women-inhaled-young-woman-bed-home-image37638311

Lekovi za astmu tokom trudnoće

Moga istraživanja su pokazala da ukoliko se trudnica ne prdržava određenih mera predostrožnosti kad je u pitanju astma pod rizik stavlja i svoje kao i zdravlje svoje bebe. Ako koristite pumpicu za astmu treba da znate da su istraživanja pokazala da je njihova upotreba tokom trudnoće poprilično sigurna. Pored toga, upotreba pumpice smanjuje rizik od napada i funkcija pluća je uveliko poboljšana.

Ako koristite lekove koji se uzimaju oralnim putem o njihovoj upotrebi se obavezno posavetujte sa svojim lekarom i nemojte ih nastavljati uzimati na svoju ruku jer će vam možda biti potrebna promena terapije.

Ako ste do trudnoće primali injekcije protiv alergije to ćete moći nastaviti i tokom trudnoće, ali se ne preporučuje da sa njima počinjete dok ste trudni.

Uticaj astme na bebu

Za sve trudnice koje imaju astmu je od velike važnosti da imaju dobar plan i dobru komunikaciju sa svojim lekarima. Da biste smanjili uticaj astme na bebu treba da obratite pažnju na sledeće:

  • Posavetujte se sa lekarom, neka vam odredi odgovarajuću terapiju.
  • Prepoznajte okidače. Vodite dnevnik i beležite sve promene da biste jasno mogli otkriti šta to utiče na pogoršanje simptoma.
  • Imajte dobru komunikaciju sa lekarom opšte prakse i sa ginekologom i upoznajte ih sa svim detaljima vaše bolesti.

Može li trudnoća pogoršati astmu

Konkretan odgovor na ovo pitanje ne postoji jer se kod nekih trudnica bolest pogorša, kod nekih ostane na istom, a kod nekih dođe do poboljšanja. Uopšteno gledano, ako ste do trudnoće imali ozbiljnih problema sa astmom, postoje šanse da se tokom trudnoće simptomi malo pogoršaju. S druge strane ako u prvoj trudnoći niste imali problema sa astmom, velike su šanse da ih nećete imati ni tokom druge trudnoće.

Stručnjaci napominju da astma nikako ne bi trebalo da bude razlog odgađanja trudnoće, ali ako je vaše stanje ozbiljno trebalo bi da razgovarate sa lekarom čim počnete planirati trudnoću.

Ako je vaša astma povezana sa alergijama, bilo bi dobro da tokom trudnoće smanjite izloženost alergenima kao što su životinjska dlaka, prašina, polen i plesan.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-asthma-inhaler-ii-image23809918

Porođaj i dojenje

Lekovi za astmu koje ste uzimali tokom trudnoće možete uzimati i tokom samog porođaja kao i tokom dojenja, ali se obavezno u vezi svake sitnice posavetujte sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar