Menu 

Svi smo čuli priču da automobil možemo voziti koristeći ulje za prženje kao gorivo. Priča je istinita, ali pročitajte detalje.

Reč je, naravno, o iskorišćenom biljom ulju, a svaki restoran će vam rado dati taj „otpad“. Ali, kada je zaista moguće voziti automobil na ovu vrstu goriva?

Kada: imate dizel motor, vozite često duže relacije, ugradite sistem za grijanje ulja (preporučljivo, ali nije obavezno) i dobro filtrirate ulje. Naravno, nije preoporučljivo ovo govrivo koristiti stalno, ono može biti spas u ekstremnim i kriznim situacijama.

U čemu je “kvaka”

Ulje je, kao što smo napomenuli potrebno predgrijavati, da se može ubrizgavati. Zato će vam biti potrebni električni grijači ili posebna tečnost. Ipak, biće vam potreban i dizel ili biodizel za pokretanje i gašenje automobila. Bez ovog paljenje bi moglo biti dosta otežano (mada neki tvrde da su uspijevali i bez toga). Obično se ugrađuje sistem kao kod ugradnje plina – automobil palite na dizel, a kada se zagrije vozite na ulje. Takođe, prije gašenja prebacujete na dizel. Ovo gorivo ima nešto manju energetsku vrijednost od dizelskog.

friteza ulje

Opcije

Kako su ljudi počeli ozbiljno da razmišljaju o ovoj opciji (em je ekološki bolja, em je jeftinija) razrađeni su i neki novi sistemi. U prodaji postoje i takozvani “setovi za konvertovanje” i mogu se ugraditi u automobile poput mrecedesa, folksvagena, forda, … Na žalost, urađivanje ovih konvertora je poprilično skupo, pa se isplati samo ako vozite često i na duge relacije.

Ulja

prikupljanje iskoriscenog ulja u Italiji

Prikupljanje iskorišćnog ulja u Italiji

Nabavljate ih u restoranima, iskorišćena, naravno i potrebno je da ih prečistite, filtrirate (da uklonite vodu, komadiće hrane, …). I za to postoji specijalna oprema, ali mnogi su uspijevali i u svojoj režiji. Ipak, postoji danas u svijetu u prodaji i već pročišćeno ulje za vožnju, ali ono košta tek nešto manje od samog dizela.

Za ljude koji često voze i na duge relacije isplati se konsultovati sa automehaničarem o mogućoj ugradnji “konvertora” i grijača, posebno ako imate dogovor sa nekim restoranom – siguran izvor, svoju “mini pumpu”.

Budućnost

Postoje neke firme koje ozbiljno rade na proizvodnji biogoriva i to upravo prečišćavanjem “pregorjelog ulja”. Sve je još uvijek na lokalnom nivou, ali da priča ima smisla entuzijasti širom svijeta to dokazuju.

Firme uzimaju ulje od restorana (koji bi inače morali da izdvoje značajnu sumu za ekološko odlaganje tog ulja) filtriraju ga i od njega prave biodizel. Predstavnici ovih firmi smatraju da je ovo vrlo važćno i za poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom. Zanimljivo je da njihovo gorivo košta isto koliko i biodizel, ali prednost je što ne zagađuje okolinu.

Treba istaći i da je svijet oduševila ideja mladog ekološkog aktiviste Endija Paga, koji je uspješno završio put oko svijeta u prerađenom školskom autobusu koristeći ulje za prženje kao gorivo. On je na svom putu prikupljao ulje iz friteza, prerađivao ga i koristio kao gorivo.

Da li ste vi pokušavali da koristite ovu vrstu goriva? Da li ste upoznali nekoga ko je eksperimentisao sa uljem za prženje?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar