Menu 

Donosimo recepte za delotvorne, snažne i sasvim prirodne paste za čišćenje ruku za sve one automehaničare, baštovane i sve vrednice koje muku muče sa masnim i prljavim rukama.

Paste za čišćenje ruku svakako možete kupiti, ali one su obično pune štetnih i teških hemikalija i isušuju ruke. A paste je tako jednostavno napraviti, a za neke od njih sastojke možda već imate u kući.

Najjednostavnija pasta

Prljavštinu sa ruku masnih i prljavih nakon popravljanja automobila ili rada u vrtu možete skinuti sa najjednostavnijom pastom – upotrebite svoj doručak. Pomešajte zobene pahuljice i mleko i sa tim dobro istrljajte ruke. Prljavština će brzo spasti, a vaše ruke će biti meke i hidratizirane. Što je najbolje ova pasta deluje i kao nežan piling za ruke i sprečava razvoj malih pukotina na koži.

Slana pasta

Još jedna jednostavna pasta. Možete je napraviti unapred i držati u staklenkama. Pomešajte pola šolje morske soli (može i one malo grublje), 1/4 šolje biljnog ulja (poželjno maslinovog) i 2 kašičice ekstrakta narandže (koji odlično pomaže u skidanju prljavštine). Pastu smo dobro utrljate na vlažne ruke i operete.

Boraks pasta

U ovoj mešavini koristite takođe narandžu, ali u vidu eteričnog ulja. Prvo pomešajte 1 šolju (od 250 ml) borsksa i 3 kašike tečnog sapuna, pa u to dodajte 1/4 kašičice eteričnog ulja narandže. Čuvajte u teglici.

Mirisna pasta

Od sastojaka vam treba: maslinovo ulje, šećer (ili gruba morska so ili grubo usitnjeni bademi ili orasi), prstohvat mirisnih sušenih lekovitih biljaka (lavanda, menta, ruzmarin, …), suva ili sveža narendana korica limuna ili narandže, malo meda.

Sastojke mešate proizvoljno. Ukoliko pasta bude previše tečna dodajte još šećera (soli ili orašastih plodova), a ako je pregusta razredite je uljem i medom. Grubi sastojci deluju kao snažan piling na ruke, dok maslinovo ulje i med neguju kožu i čine je mekanom. Ostali sastojci nisu obavezni, mada citrusi povoljno deluju na skidanje prljavštine, pa je poželjno da ne izbacujete limun ili narandžu (možete upotrebiti i eterična ulja).

Pastu držite u teglici, kraj česme ili u kupatilu i zbogom prljavštini! Pročitajte i kako da Napravite sami: krema za grube, oštećene ruke, ali i Kako da negujete ispucale i grube ruke.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Јовановић Жељко

    ..ili kupite sapun sa granulama i ne izmisljajte toplu vodu.

Napišite komentar