Menu 

Kada se dvoje mladih ljudi sretnu ispod imele trebalo bi da se poljube. I to je obično sve što znamo o imeli. Ali, reč je o zaista korisnoj i zdravoj grančici.

Naravno, nije svaka imela zdrava, neke su i otrovne i ne treba ih koristiti na svoju ruku. Najbolje da koristite preparate od imele i to od bele. Potražite ih u apotekama i konsultujte se sa farmaceutom.

Imela ima umirujuće dejstvo, jača imunitet, pročišćava; deluje kao diuretik, blagi citostatik i odličan kardio tonik. Preporučuju je kod kašlja, bronhijalne astme i astmatičnih napada. Umirujuće može delovati i u slučajevima epilepsije, neuroze, vrtoglavice, srčane ishemije, poremećaja sa memorijom, koji su povezani sa hipertenzijom, štucanja, grčeva (probavnih ili menstrualnih), krvnog pritiska, dijabetesa … Zanimljivo je istaći da je u Nemačkoj bela imela zvanično prihvaćena za lečenje zloćudnih tumora i artritisa.

U narodnoj medicini bobice se koriste od davnina za vanjsku upotrebu. Sakupljaju ih u periodu od novembra do februara, a listovi i grančice od oktobra do decembra. Bobice su otrovne ako ih uzimate oralno. Za lečenje se koriste grančice i listovi.

Preparati

Oni koji ne znaju dovoljno o imeli, vrstama i prikupljanju ne bi trebalo da ih samoinicijativno koriste. Ali, na tržištu je mnoštvo preparata, potpuno prirodnih, koji mogu biti od velike pomoći u lečenju mnogih bolesti.

Recimo, u slučaju jakog kašlja pomešajte 1 kašičicu ekstrakta imele i 100 ml vode. Tu tečnost pijte svaki dan na prazan stomak i to tri puta dnevno.

U slučajevima drugih obolenja poput bronhijalne astme, nervoze, vrtoglavice, srčane ishemije, arterioskleroze, vaskularnih bolesti koristite samo pola kašičice ekstrakta i rastvarate ga u 100 ml vode. Ovu mešavinu pijete 4 puta na dan na prazan stomak.

Pored ekstrakta možete koristiti i čaj od listova i grančica bele imele, koji se beru osim u zimskom periodu, i u proleće od marta do aprila. U upotrebi su i tinkture, prah, ali i mast od bobica, koja se pravi mešanjem bobica sa svinjskom mašću ili pčelinjim voskom. Koristi se protiv promrzlina.

Treba imati na umu da preparate od imele ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje, niti ih kombinovati sa lekovima za srce.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar