Menu 

Da li ste pravili sirupe od lekovitih biljaka? Sa njima možete rešiti i mnoge zdravstvene probleme, a pravite ih u par jednostavnih koraka.

Ovako napravljen sirup dobar je za respiratorne organe, posebno ako ga pravite od majčine dušice. Postoje dva metoda izrade: hladni i vrući.

Možda će vas začuditi što se za izradu ovog napitka-tinkture koristi jabukovo sirće, ali to ima svoj smisao. Tinkture se obično prave sa alkoholom, ali da bi izbegli ovaj način, kako zbog uštede tako i zbog samog alkohola, neki ljudi prave tinkture od sirćeta. One su slabije od alkoholnih tinktura i koriste se u malo većim količinama, ne mogu da izvuku blagotvorna dejstva biljaka snažno poput alkohola, ali  je zato brža ekstrakcija minerala i vitamina.

Hladni metod izrade

Napunite manju teglu do pola (ili tri-četvrtine tegle) sa biljem (suvo ili sveže), pa prelijte sa medom (1/3 teglice) i dodajte sirće (2/3 teglice) – a ukoliko vam smeta sirće, možete ovaj sirup praviti tako što i meda i sirćeta dodate po pola teglice.

Sve dobro izmešajte i ostavite poklopljeno. Promešajte mešavinu svaki dan i tako ponavljajte dve sedmice. Posle toga procedite biljke, sirup uspite u staklenke i čuvajte na hladnom mestu ili u frižideru.

Vrući metod izrade

On je brži od prvog. Izmešajte biljke i sirće i stavite da se krčka na šporetu 10 do 20 minuta, procedite, pa dodajte med u još toplu smesu. I to je to. Sirup čuvate u frižideru.

Odlična kombinacija protiv prehlada su ruzmarin i žalfija. Uzmite po šaku ruzmarina i listova žalfije, 1/3 teglice meda i 2/3  jabukovog sirćeta. Napravite sirup hladnom metodom. Čim osetite da bi vas mogla uhvatiti prehlada ili već imate simptome prehlade uzimate 1 kašiku ovog sirupa na dan. (Imajte na umu da zbog sirćeta morate korsititi plastične poklopce umesto metalnih).

Ako se premišljate koje biljke da iskoristite, evo nekoliko predloga

Ruzmarin je dobar za slabu cirkulaciju, za probavu i živce. (Izbegavajte ga u trudnoći).

Žalfija deluje antibakterijski i antivirusno, ali nije preporučljiva trudnicama i dojiljama.

Majčina dušica je odlična za probleme sa respiratornim organima, kod kašlja, bronhitisa, … Slična dejstva ima i origano.

Vrlo efektivan sirup protiv prehlada i gripe pravi se kombinovanjem đumbira, crvenog i belog luka (sitno naseckanih).

Pre korišćenja ovih sirupa, najbolje je da se prvo konsultujete sa lekarom.

Pročitajte i Ljekovito bilje – izrada ulja i praškova i Ljekovito bilje – napravite meleme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar