Menu 

Jesen i zima su godišnja doba kada su mandarine na vrhuncu sezone i zato vam otkrivamo koja su to lekovita svojstva čaja koji se prravi od kore mandarine.

Kad je u pitanju lečenje gripa i prehlade tokom zimskih meseci mandarine su voće koje se najviše koristi u tim situacijama zbog velikih količina vitamina C koje poseduje. Pored samog, slasnog ploda, lekovita svojstva poseduje i kora mandarine posebno ako se od nje pripremi čaj.

Istraživanja su pokazala da kora mandarine poseduje svojstva koja snižavaju holesterol, a čaj od sušene kore mandarine se preporučuje za mnoga stanja od loše probave do kancerogenih obolenja.

Priprema čaja

Jednostavno ogulite mandarine, sačuvajte koru i spremite u teglice sa hermetičkim poklopcem. Čuvajte ih na hladnom i mračnom mestu i nekoliko meseci. Da biste napravili čaj jednostavno stavite nekoliko korica u šolju, zalijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore mandarine možete mešati i sa drugim čajevima, a njabolje se slaže sa crnim čajem. Ova kombinacija crnog čaja i korice citrusa, prema nekim istraživanjima, snižava rizik od nastanka raka kože za 70 odsto, dok sami čaj od mandarina snižava rizik za 40 odsto.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-cup-tea-tangerine-biscuits-slice-image37955756

Za snižavanje holesterola

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima mnogo više lekovitih svojstava od soka ili samog ploda, a posebno se ističe njihova sposobnost snižavanja holesterola u krvi. Istraživanja, takođe, pokazuju da u kori ima 20 puta više antioksidanata nego u soku mandarine što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vredi.

Borac protiv raka

Velika koncentracija antioksidanata u kori mandarine svrstavaju ovu voćku među snažne borce protiv kancerogenih obolenja. Veruje se da antioksidanti štite ljudske ćelije od oštećenja koja uzrokuju molekule poznate pod nazivom slobodni radikali. Ta oštećenja mogu dovesti do nastanka kancerogenih obolenja što znači da antioksidanti mogu zaustaviti razvoj raka.

http://www.dreamstime.com/stock-images-chenpi-dried-tangerine-peel-traditional-chinese-image22788044

Ostale beneficije

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a veruje se poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Navodi se da kora mandarine potpomaže pri balansu šećera u krvi, detoksifikaciji jetre, otpuštanju od stresa te lečenju gripa i prehlade.

Članak
Naslov
Lekovita svojsta čaja od kore mandarine
Opis
Jesen i zima su godišnja doba kada su mandarine na vrhuncu sezone i zato vam otkrivamo koja su to lekovita svojstva čaja koji se prravi od kore mandarine.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako dolazak pravog proleća većina nas s nestrpljenjem očekuje činjenica je da isto tako većina nas teško nosi s naglim promenama vremenama, dolaskom novog godišnjeg doba, a tu su naravno i alergije...