Menu 

Čitanje etiketa na prehrambenim proizvodima ste naučili i tu vam je sve više-manje jasno, ali kad je reč o vinima niste sigurni kako da odaberete zdraviju opciju? LifePress magazin će vam pomoći.

Pročitajte naše savete i saznajte s kojim to vinima treba da usporite a koja slobodno možete dotočiti.

1. Birajte vina sa manjim procentom alkohola po količini. Alkohol ima duplo više kalorija po gramu nego šećer, pa ako želite uneti manje kalorija, birajte vina sa manjim procentom alkohola. Procesuiranje alkohola je telesni prioritet, što usporava probavljanje proteina, ugljikohidrata i masti, pa to dovodi do većeg procenta kalorija koje se zadržavaju u telu. Pogrešno je mišljenje da kalorije u vinu dolaze od šećera, kalorije u alkoholnim pićima dolaze od alkohola.

2. Birajte vina napravljena od sorti grožđa iz hladnije klime. Grožđe koje se borilo da opstane u hladnim uslovima ima u sebi manje šećera, manje alkohola, a samim tim i manje kalorija.

3. Slatka vina obično imaju manje kalorija. Neverovatno zvuči, ali je istinito. Veća količina šećera u vinu, obično znači i manje alkohola, što znači manje kalorija.

4. Uvek radije birajte belo vino. Generalno, bela grožđa se obično beru ranije od crnih. Na taj način čuvaju se voćni ukusi i osvežavajuća kiselost koja se povećava kako šećeri akumuliraju. Ako grožđu ostavimo manje vremena da šećeri akumuliraju, manje alkohola će se stvoriti.

5. Pijte šampanjac sa manje dodanog šećera. Šampanj je regija u Francuskoj gde se uzgaja grožđe visoke kiselosti i sa malim nivoom šećera. Da bi kiselina i slatkoća bili u ravnoteži, a šampanjac bio pitkiji dodaju mu se određene količine tečnog šećera. Birajte šampanjac koji po butelji ne sadrži više od 6g šećera.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Okružena ljudima koji rade i po 15 sati dnevno, susrećem se sa mnogim njihovim boljkama koje takav život nosi. Stres, pad imuniteta, alergije, umor… Piši! Širi dalje!