Menu 

Dobro poznata, stara poslovica kaže da su oči ogledalo duše, ali činjenica je da očima ne posvećujemo pažnju kao nekim drugim delovima tela. Veoma je važno znati da o očima možete voditi računa i pomoću dobre i pravilne ishrane.

Postoji mnogo vitamina i minerala koji su nam neophodni za zdravlje očiju i dobar vid, ali je važno da unosite i one nešto manje poznate nutrijente za koje je naučno dokazano kako pomažu očuvanju zdravlja očiju.

Ovo su neki od njih.

Alfa karoten. Ovo je oblik karotenoida koji spada u grupu od 700 različitih žuto-narandžasto-crvenih pigmenata pronađenih u velikom broju voća i povrća. Nije delotvoran jednako kao beta karoten, ali je takođe jako važan. Ovaj nutrijent je pronađen u kajsijama, brokoliju, spanaću, tikvi i paradajzu.

2605988369_3e42b80aa4_z

Beta karoten. Za ovaj nutrijent je čula sigurno većina vas i niti jedan tekst u kome se priča o zdravlju očiju ne može proći bez pomena ovog nutrijenta. Beta karoten se može naći u velikom broju namirnica u kojima se nalazi alfa karoten, a pored toga može se naći u šargarepi, zelenom lisnatom povrću, kelju, mangu, papaji, breskvama, slatkom krompiru, bundevi.

Lutein. Ovo je nutrijent koji apsorbuje masti i normalno je prisutan u zdravim očima, ali vremenom se gubi iz očiju pa ga je potrebno nadomestiti da bi štitio oči od uticaja slobodnih radikala. Lutein je žuti pigment koji se nalazi u mnogim namirnicama uključujući kajsije, avokado, brokoli, šargarepu, blitvu, jaja, kelj, praziluk, papaju, breskve, batet, spanać, budevu, tikvu i paradajz.

Naringin. Ako ste ikada u grejpfrutu osetili onaj gorko kiseli ukus znajte da je to naringin, inače veoma snažan antioksidant koji pomaže kod zaštite retine u očima i nalazi se u grejpfrutu.

Rutin. Bez ovog nutrijenta organizam ne može dovoljno dobro apsorbovati vitamin C. Rutin je veoma moćan nutrijent koji poboljšava opšte zdravlje očiju i jača krvne sudove, posebno one sitne kapilare koji imaju tendenciju ka pucanju. Uravo zato što poboljšava cirkulaciju, djeluje kao antioksidant i štiti od lošeg uticaja slobodnih radikala. Nalazi se u jabukama, kajsijama, borovnicama, kupinama, brokoliju, heljdi, trešnjama, zrnim ribizlama, grožđu, orašastim plodovima, crvenom luku, paprikama, šljivama, šipurku i čajevima.

4641457782_c0cbe75926_z

Zeaksantin. Ovaj nutrijent ima svojstva slična luteinu. Pomaže kod prevencije makularnih degeneracija uzrokovanih godinama koje mogu izazvati čak i slepilo kod starijih osoba. Ovaj veoma važan agens se nalazi u kajsijama, brokoliju, šargarepi, blitvi, zelenom povrću, kelju, mangu, praziluku, papji, breskvama, slatkom krompiru, bundevi, spanaću, tikvi i paradajzu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Oslobodite disajne puteve i ublažite upalu sinusa sa ove dve fenomenalne parne kupke. Sasvim ih je jednostavno napraviti. Piši! Širi dalje!