Menu 

 Kao i za većinu zemalja sa hladnijom klimom i za Finsku kuhinju se smatra da je siromašna i poprilično ograničena namirnicama.

Finski tanjir

To u ovom slučaju nije ni blizu istini. Finska je pokušala da ujedini tradicionalnu, seosku kuhinju, sa kuhinjom elite i modernijom ishranom.

Kako se dosad pokazalo čini se da su u tome i uspeli.

[one_half]Doručak je glavni obrok i Finci mu posvećuju puno pažnje[/one_half]

U Finskoj se koristi mnogo začina i uvoze se sa juga i istoka. Prehrana je potpuno prilagođena godišnjem dobu i gotovo da svaki mesec ima svoj specijalitet.

Leti najviše uživaju, jer je sezona rakova na vrhuncu, a Finci su poznati da vole uživati u raznim delicijama. Veoma su umereni u svemu pa tako i u jelu, trude se da im hrana bude što laganija, pa su tako i neke tradicionalne specijalitete izmenili da bi ih prilagodili zdravijem načinu života.

[one_half]Finci su u svemu umereni pa tako i u ishrani, hrane se zdravo i raznovrsno[/one_half]

Tako puno koriste žitarice, raž, ječam, a čak prave brašno od borove kore za koje se veruje da je veoma zdravo.

Od ribe najviše jedu haringu, uglavnom ukiseljenu sa sosom od pavlake. Veoma su popularne mesne okruglice i supa od žutog graška.

Glavni obrok Finaca je doručak kome se posvećuje puno pažnje, da bude bogat, ali opet veoma zdrav, uglavnom se sastoji od žitarica i mlečnih proizvoda.

Neki od prepoznatljivih finskih specijaliteta su dimljena haringa, pržena mesna pita, kobasice sa grožđicama ili lukom…

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jeste li znali da se 4000 godina p.n.e verovalo da glavobolju izazivaju zli dusi, a lečenje je bilo da se otkloni deo lobanje da duhovi izađu? Otkrijte šta to sve može izazvati glavobolju. Piši!