Menu 

Dojenje je sigurno najbolji način da hranite svoju bebu, a po preporukama Svetske zdravstvene organizacije dojenje bi trebalo da traje najmanje prvu godinu bebinog života. Otkrivamo vam kako da pripremite grudi za dojenje.

U prvim danima nakon poroda, dojenje može biti poprilično neobično, zastrašujuće i bolno iskustvo. Ako počnete pripremati grudi za dojenje neposredno pre poroda to vam uveliko može olakšati dojenje, smanjiti i sprečiti nastanak ranica na bradavicama i na kraju krajeva dojenje vam učiniti puno ugodnijim iskustvom.

1. Masirajte grudi pre poroda. Pitajte svog lekara, babicu ili u školi za trudnice koju tehniku da koristite jer će vam masaža uveliko pomoći da lakše izdajate mleko bez pumpice.

dreamstime_s_21439307

2. Odredite imate li ravne ili uvučene bradavice. Mnoge žene ne obraćaju preterano pažnju na svoje bradavice dok ne počnu dojiti. Iako je ženama koje imaju ravne ili uvučene bradavice dojenje veći izazov, svakako nije nemoguće.

Ako spadate u ovu grupu žena sa uvučenim bradavicama pre poroda možete kupiti veštačke silikonske bradavice, a ukoliko spadate u one koje imaju ravne bradavice naučite Hofmanovu tehniku kojom bradavice postaju ispupčene. Jednostavno postavite palčeve sa obe strane bradavica i lagano ih pritiskajte u dojku u isto vreme odvajajući lagano prste jedan od drugog.

3. Pripazite kojim proizvodima perete područje oko dojki i bradavica tokom poslednjih par meseci trudnoće.

Žensko telo proizvodi posebna ulja u područjima oko bradavica što ih prirodnim putem čisti tako da nam nisu potrebni posebni sapuni. Tokom poslednjih meseci trudnoće izbegavajte pranje grudi jakim sapunima i gelovima za tuširanje, birajte one blage po mogućnosti bez mirisa i uvek ih dobro isperite.

Donji veš koji će doći u dodir sa grudima takođe perite sa posebnim, nežnijim deterdžentom da ne bi došlo do iritacije bradavica.

Koristite lanolinske kreme kad god treba da nanesete nešto na bradavice.

4. Kupite kvalitetnu pumpicu za izdajanje mleka. Čak i ako planirate isključivo dojiti svoju bebu, dobra pumpica će vam biti potrebna jer ćete prvih nekoliko nedelja morati izdojiti gotovo jednaku količinu mleka koliku će beba popiti. Mleko izdajajte čim beba završi sa sisanjem jer nakon sisanja bebe obično spavaju što je dosta vremena da se dojke napune mlekom.

Izdajanjem mleka u početku pospešićete i samu laktaciju  i to može biti veoma dobar temelj za uspešno dojenje duži period.

dreamstime_s_16107371

5. Za bolne i ispucale bradavice koristite tople gaze i vrećice čaja.

Velika je verovatnoća da će vam se u jednom trenutku pojaviti ranice i da će bradavice postati bolne. Iako postoje veoma efektne kreme koje ublažavaju bol može vam pomoći i nekoliko prirodnih metoda.

  • Istisnite malu količinu mleka i nežno utrljajte u područje oko bradavica pa ostavite da se osuši na vazduhu.
  • Vrećice čaja potopite na kratko u toplu vodu, iscedite i stavite na bradavice kao oblog. Čaj će ublažiti bolove i pomoći ranicama da što pre zarastu.
  • Ako su vam bradavice bolne, otečene i mlečni kanali su tvrdi, pre dojenja ćete ih omekšati tako što ćete zagrejati komadiće gaze i staviti ih na bolne bradavice. To uveliko može olakšati. U većini slučajeva kad su mlečni kanali tvrdi bolan je samo početak kad beba počne da sisa, kasnije, kad mleko krene, bol prestaje.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar