Menu 

Ne tako mali broj žena u trudnoći razvije dijabetes koji se naziva i gestacijski dijabetes. Evo nekoliko veoma važnih stavki na koje treba da obratite pažnju da iznesete zdravu trudnoću do kraja ako ste jedna od tih žena.

Ako ste trudni uglavnom razmišljate samo da li ste uzeli svoju dozu folne kiseline ili gde da nabavite sladoled sa ukusom kiselih krastavaca, a verovatno niste ni svesni kako povišeni hormoni utiču na insulin u vašem organizmu. Pošto 3-7 odsto žena za vreme trudnoće razvije gestacijski dijabetes možda bi trebalo i na to da mislite.

Uz pravu negu zdrava trudnoća uz dijabetes je itekako moguća. Informišite se i otkrijte šta sve treba da znate.

Planirajte trudnoću

Borba sa komplikacijama uzrokovanih dijabetesom u trudnoći mogu biti veliki izazovi. Gestacijski dijabetes se obično pojavi od 24-28 nedelje trudnoće, a najveći problem je što gotovo da i nema simptome. Možete ga prepoznati po konstantnoj žeđi i preteranom potrebom za mokrenjem.

Rizici za dobijanje dijabetesa uključuju porodičnu istoriju bolesti, godine majke i etničko poreklo. Isto kao i za dijebetes tipa 2. U trudnoći, telo žene je pod pritiskom da proizvodi više insulina za održavanje nivoa šećera na normalnom nivou, ako spadate u rizične grupe treba posebno da obratite pažnju.

Ako već imate dijabetes, sa lekarom treba da se posavetujete pre začeća, jer komplikacije za vreme trudnoće mogu izazvati bolesti očiju, bubrega, nerava kao i da utiče na porođajnu težinu bebe.

Ne izbegavajte testiranja

Testiranja na gestacijski dijabetes su veoma česta u trudnoći, ali uglavnom ovise od lekara koji vam trudnoću vodi. Ako mislite da spadate u rizičnu kategoriju slobodno zatražite sami da obavite testiranje na dijabetes putem krvi.

Nakon što vam se uspostavi dijagnoza, lekar će vam dati merač za glukozu kojim ćete meriti nivo glukoze i do četiri puta u toku dana, nakon svakog obroka, to je najbolji način da se utvrdi pravo stanje i da se trudnoća iznese do kraja bez problema.

Jedite često

Iako većina žena za vreme trudnoće paze da se zdravo hrane, one koje imaju dijabetes treba da paze još više. Samo uz pomoć zdrave ishrane možete držati gestacijski dijabetes pod kontrolom.

Preporučuju se tri glavna obroka i tri užine sa mastima, proteinima i ugljikohidratima u svakom obroku. Doručak ne bi trebalo da bude previše obilan jer u to vreme hormoni povećavaju nivo šećera u krvi više nego u toku dana.

Veoma je bitna i užina pre spavanja, jer se tokom trudnoće mnogo glukoze prebacuje na fetus, pa je veoma važno dobro jesti ukoliko znate da to nećete biti u mogućnosti duži period. Pojedite krekere sa maslacem od kikirikija ili popijte šolju mleka sa hlebom i sirom pre spavanja.

Šetajte

Ne mislimo da treba da trčite maraton, ali desetominutna šetnja odmah nakon obroka može smanjiti nivo šećera u krvi, bez obzira na vrstu dijabetesa od koje bolujete. Prema istraživanjima fizička aktivnost stimuliše transfer glukoze u ćelije gde nam koristi kao dodatna energija i povećava osetljivost ćelija na insulin pa organizam ne mora mnogo da ga proizvodi da bi snizio nivo šećera.

Testirajte se i nakon porođaja

Briga zbog gestacijskog dijabetesa ne prestaje nakon poroda jer on može da poveća rizik od dobitka dijabetesa tipa 2 u narednih devet godina nakon poroda. Ako redovno idete na kontrole, zdravo se hranite i redovno vežbate ovaj rizik možete sniziti za čitavih 60 odsto.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar