Menu 

Koliko je važna sama fizička aktivnost toliko je važno čime ćete osvežiti svoje telo nakon vežbanja. Jedan od najboljih načina je verovali ili ne čokoladno mleko. Otkrivamo zašto je to tako.

Više ne morate trošiti novac na skupocene suplemente nakon vežbanja, jednako efektno, ali mnogo ukusnije je čokoladno mleko. Istraživanja u Teksasu su pratila grupu sportista koji su posle vežbanja umesto suplemenata koristili samo čokoladno mleko i otkrili da su njihovi mišići bili izraženiji i da su u boljoj formi od onih koji su koristili suplemente. Ako čokoladno mleko nije dovoljan razlog da počnete vežbati, onda ne znamo šta jeste.

Otkrivamo sve dobrobiti čokoladnog mleka.

mleko i cokolada

Nadomešćuje izgubljene elektrolite

Svi se mi znojimo tokom vežbanja što uzrokuje gubitak elektrolita, soli odgovornih za normalno funkcionisanje organizma. Ispostavlja se da mleko savršeno dobro nadomešćuje izgubljene soli jer se dva najvažnija elektrolita natrijum i kalijum kriju u mleku. Zato što se mleko duže zadržava u organizmu od ostalih tečnosti, telo ima više vremena da apsorbuje ove elektrolite.

Dobitak mišićne mase

Treninzi otpora uz čašu čokoladnog mleka su dobitna formula za poboljšanje rasta mišićne mase. Istraživanja su pokazala da pijenje mleka posle vežbe povećava sintezu mišića što rezultira povećanje mišićnih ćelija.

Sadrži ugljene hidrate i proteine

Čokoladno mleko je svršeno piće za posle vežbe i zbog odnosa ugljenih hidrata i proteina koje sadrži, a koje telu omogućavaju da se brže i uspešnije oporavi od vežbanja stavljajući ga u odličnu kondiciju do sledećeg treninga. Istraživanja su pokazala da čokoladno mleko sadrži duplu količinu ugljenih hidrata od običnog mleka i sportskih napitaka što pospešuje oporavak i rast mišića.

pije mlijeko

Ostali nutrijenti

U poređenju sa ostalim sportskim pićima koja se običnu piju posle treninga, čokoladno mleko sadrži više kalcijuma i vitamina D, koji su od velike važnosti, posebno za sportiste. Pojedinačno i u paru ovi nutrijenti čine mnogo toga dobrog za vaš organizam. Pospešuju atletske mogućnosti zbog njihovog uticaja na kosti i mišiće, a i povrede su više verovatne ukoliko imate manjak nekog od ova dva nutrijenta. Kalcijum podržava nervni sistem i povezan je sa otpuštanjem hormona dok je vitamin D važan za regulisanje ostalih minerala u organizmu. Samo jedna čaša čokoladnog mleka sadrži polovinu preporučenih doza kalcijuma i jednu trećinu vitamina D.

Ekonomično

Pored svih ovih sjajnih svojstava koje smo naveli, čokoladno mleko je mnogo jeftinije od tradicionalnih suplemenata koji se obično koriste nakon treninga što je samo razlog više zbog čega treba da ga pijete.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Emilija Lazarevic

  ovo lici na cokoladno mleko

 2. Milica Krstic

  Hvala na dobrim savjetima, zato sluze prijatelji…

 3. teodora

  To zaista jeste odlična hrana nakon treninga ali samo ako je to jak kardio trening i to u prepodnevnim časovima. Jer u suprotnom, nema takav efekat. Nema svrhe konzumirati to nakon pilatesa, laganih vežbi uveče jer nam tada nije potrebna ta količina ugljenih hidrata tj šećera.

 4. Ivana Starcevic Vagelis Kirkintzotis

  Cisto kravlje mleko,kakao sa mlekom ili cedjeni sok od limuna,pomorandze i mandarine…i obavezno noge gore 10tak minuta da se ne prosire vene…oduvek sam o tome vodila racuna i jedna od retkih folklorasica koja ih nema:)

Napišite komentar