Menu 

Odlučili ste da okrečite stan? Da li ste sigurni da imate sve spremno? Proverite još jednom. Sa nama u nekoliko koraka osvežite svoj dom.

Krečenje nije neozbiljna igra niti površan posao ili šaranje zidova. Trebate izdvojiti dosta vremena i za pripremu i za samo krečenje. Naravno, i odgovarajući alat.

Priprema

Premerite zidove, izračunajte kvadraturu koju treba okrečiti (broj kvadrata vašeg stana pomnožite sa tri). Posavetujte se sa trgovcem u radnji boja i lakova koliko vam boje i materijala potrebno. Obično je to jedan litar boje na osam kvadrata. Isplanirajte koje boje želite koristiti (najčešće su u pitanju pastelne i blage, i ne više od dve u kombinaciji). Pripremite boju ili zamolite trgovce da vam pomognu. Pripremite pribor za rad: valjak, lopatica (špahtla), ručka sa regulacijom dužine, sito za ceđenje, jedna široka i dve uže i manje četke različitih dimenzija za završne radove, lepljiva traka, ukoliko je potrebno, gips ili smesa za popunjavanje rupa, visoke lestve, krpe, zaštitni materijal za nameštaj i radna odeća.

Razmeštaj i zaštita

Nameštaj iznesite iz sobe koju krečite ili ga odmaknite od zidova i skupite na sredinu sobe. Prekrijte ga najlonom ili papirima da bi ste ga zašitili od eventualnih fleka. Prekidače, utičnice i prozorska okna oblepite samolepljivom trakom. (Ne zaboravite da ih uklonite dok je boja sveža).

Očistite i pripremite zidove

Uklonite svu paršinu, prljavštinu i neravnine, da bi rezultat bio besprekoran. Takođe, eventualne rupe ili ogrebotine na zidu trebalo bi popuniti masom za ravnanje zidova i zagletovati. U kupatilu i kuhinji najčešće se pojavljuju tragovi masnoće i vlage. Uklonite ih specijalnim sredstvima za tu namenu.

Plafon i zidovi

Krečenje počinjete od plafona – sa četkicom i to na uglovima, ivicama, ćoškovima. Plafon krečite od uglova prema sredini. Napravite pauzu (da se plafon osuši) i onda prelazite na zidove. Kada se posvetite jednom zidu, morate ga završiti bez pauza.

Koristite tehniku slova “W”

Da bi ste ubrzali posao, nakon što završite uglove i pređete na veće površine, krečiti možete u “W” potezima. Krečite jedan po jedan zid. Za nanošenje duplog sloja morate sačekati da se prvi potpuno osuši.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar