Menu 

Ravnoteža jina i janga je prema tradicionalnoj kineskoj medicini osnova za normalno funkcionisanje čovekovog organizma, ako se ravnoteža poremeti dolazi do bolesti. To se ispravlja ovom terapijom.

Terapija, znači gleda na zdravlje kao na balans između dve suprotnosti jina i janga u telu čoveka, koji zavise jedan od drugog. Smatra se da u našem telu fizički deo pripada jinu, a aktivnosti i psihološke funkcije jangu. Primenom ove terapije kroz masaže i holističke tretmane može se iznova uspostaviti ravnoteža i čovek može ozdraviti.

Jin i jang

jin i jang 2

Recimo, ako pacijent ima upalu pluća – groznicu, crvenilo u licu, otežano disanje i ubrzan puls reč je o simptomima koji ukazuju na “vrućinu”, a to spada među karakteristike janga. Jin je normalan, ali “povećana temperatura” ukazuje da je jang pojačan. Tretiraju ga hlađenjem, ali ne pravim, nego, recimo biljkama, koje su prirodi poznate kao one koje imaju “rashladni” umirujući efekat.

jin i jang  biljkePostoji i opcija kada je jin umanjen i onda jang preovladava. To se događa kada osoba ima dijabetes, u menopauzi je, ima blagu groznicu ili tuberkolozu. Tada se u terapiji upotrebljavaju, recimo, biljke koje “hrane” jin, koje će uspostaviti balans. Nedostak jina ukazuje na “vrućinu” i “suvoću”. U jin organe spadaju slezena, pluća, srce, bubrezi i jetra. Nedostak jang ukazuje na “hladnoću” i “vlagu”. U jang organe spadaju: žučna kesa, creva, želudac i bešika.

Sredstva

U ovu terapiju mogu biti uključene masaže, akupunktura i korišćenje bilja. Sve je zasnovano na principima tradicionalne kineske medicine. Lečenje obično obavljaju stručnjaci iz tih oblasti, koji znaju prvo da utvrde do kakvog je disbalansa došlo, te kojim metodama ga treba lečiti i da li treba uticati na jin ili na jang.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar