Menu 

Zimi je našem organizmu uskraćeno mnoštvo nutrijenata, jer je mnogo manje svežeg voća i povrća. Da biste se odbranili i postali jači nabavite obavezno ove namirnice.

Postoje neke namirnice do kojih možete doći zimi, a koje će vam učvrstiti zdravlje i ojačati orgamizam, jer su puni vitamina i minerala.

Kiseli kupus

Kupus je inače zdrava namirnica, ali kada ga ukiselite postaje superhrana. Neka istraživanja ukazuju i na to da konzumacijom kiselog kupusa smanjujete rizik od raka. On posebno povoljno utiče na probavu zbog zdravih bakterija. Nezamenjivo je bolji od mnoštva probiotičkih pića i suplemeneta koje vam nude u prodavnicama.

namirnice

Prokelj

Ovo povrće spada među najzdraviju hranu na svetu. Ima malo masti i kalorija, a prebogat je proteinima. Najbolji je u kombinaciji sa žitaricama. Kao i kupus prokelj sadrži fitohemikalije i dobar je borac protiv raka. Možete ga pržiti i u tepsiji posutog maslinovim uljem i morskom solju. (Na 220C u rerni).

Praziluk

Blaži je od luka, lako dostupan i zimi, a odličan udinstan uz omlete, supice, čorbe, ali i salate. Ukusan je i pun antioksidanata.

Cvekle

namirnice

O njima možete čuti samo dobro, jer su u samom vrhu superhrane. Jedino što im je ukus, za neke, previše bljutav. Ipak, čak i ako vam nisu omiljene pronađite način i recept, koji će vam približiti cvekle – narendajte ih u salate, pravite šejkove, … Skuvajte ih i isecite na kockice, pa ubacite u salatu sa kozjim sirom i pospite sa malo ulja. Možete ih jednostavno očistiti i umotati u aluminijumsku foliju, pa peći u rerni na 180C sat vremena.

Nar

nar i kiviSavršena zimska voćkica – deluje protivupalno i njene semenke se odlično slažu uz jutarnju porciju zobene kaše. O naru i njegovim blagotvorim svojstvima, posebno za srce i krvne sudove pisali smo u tekstu .

Kivi

Ova voćka je puna vitamina C i uz to vrlo ukusna. Jača imunitet i lakše se branite od mnogih bolesti. Bogat je folnom kiselinom, pa je posebno dobar za trudnice (Zašto je kivi za trudnice tako dobar?). Savršen zdrav smoothie napitak dobićete ako u blenderu izmiksate 1 šaku spanaća sa jednim kivijem.

Kefir

Iako ga ima cele godine, zimi je posebno preporučljivo da ga kupujete umesto jogurta. Odličan je za jačanje imuniteta i odbranu organizma od raznih bolesti. Više pročitajte u tekstu .

Vodnjika

Ovaj stari zdravi napitak je nešto što bi svako domaćinstvo trebalo da pripremi pred zimu. Reč je o napitku koji se priprema od divljeg voća i prebogat je vitaminima, koji će prehladu i grip držati daleko od vas. Kako da je napravite pročitajte u tekstu Vodnjika – voćna turšija – eliksir mladosti naših predaka.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Sarh Zaidan

    imamo kupus kiseli

  2. Novica Blagojevic Jovanovic

    dosta bre jel imate milosti ja to mogu samo da sanjam

Napišite komentar

Zdravlje

Ma koliko normalni i bezopasni bili, menstrualni bolovi mogu biti veoma neugodna  pojava kod mnogih žena koja uveliko može uticati na život. Saznajte više o lečenju menstrualnih bolova. Piši! Širi dalje!