Menu 

Istina je da svim ljudima na svetu kolena vremenom jednostavno moraju oslabiti jer se troše, a pod većim rizikom su oni koji redovno trče i rade neke vežbe visokog intenziteta. Mi vam danas donosimo sjajne svaete koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje kolena.

Edukujte se. Što više znate o samim kolenima, načinu na koji funkcionišu, tretmanima i načinima na koje se leče to ćete bolje izaći na kraj sa mogućim problemima. Učenje će vam pomoći da tačno znate šta možete očekivati od svojih kolema te da poboljšate njihovu funkciju. S druge strane, što više vi znate to ćete detaljnije moći opisati vašem lekaru vaše stanje pa će lakše ustanoviti dijagnozu.

Obratite pažnju na šta ne na zašto. Kolena možda izgledaju kao veoma jednostavna, ali to je jedan od najvećih i najkompleksnijih zglobova u ljudskom telu. Postoji zaista mnoštvo razloga zbog kojih može doći do bolova u kolenima, a samo neki od njih su: artritis, pucanje ligamenata, ciste na zadnjem delu kolena, bol iza čašice ili povreda kosti kolena. U svemu je najvažnije da se pronađe šta tačno treba da se leči, a da se ne razmišlja zašto je nešto pošlo naopako. Postoji mnoštvo veoma efikasnih tretmana za lečenje koji će sigurno umanjiti šanse za podvrgavanje operaciji.

298935636_e5917eeb28_m

Promenite navike koje loše utiču na kolena. Veoma je važno da promenite neke navike koje loše utiču na zdravlje vaših kolena, a većina uzročnika koje loše utiču na kolena počinju na nekim drugim mestima kao što je bol u leđima. Neka istraživanja su čak pokazala da postoji veza između depresije i bolova u kolenima i zato treba da pazite svoje mentalno i fizičko zdravlje da ne biste imali problema sa kolenima u kasnijem životu.

Pazite na veličine porcija.  Na svakih 450 g koje vaše telo nosi, kolena osećaju 2 kilograma pritiska. Zamislite samo koliki je pritisak na kolenima ako imate višak kilograma. Pazite šta jedete, smanjite porcije i neka se na tanjiru nađe više zdravih namirnica, 2/3 povrća, a ostalo neka bude meso i ugljeni hidrati.

Pijte puno vode. Svako koleno sadrži hrskavicu, mekano tkivo koje oblaže krajeve zgloba i omogućava bezbolan pokret kad hodamo, trčimo ili se savijamo. Hrskavica je sastavljana najvećim delom od vode i zato je važno da uzimamo dosta tečnosti jer kako starimo tako se hrskavica troši i može doći do raznih degeneracija zglobova. Pokušajte piti čašu vode pre svakog obroka tako ćete biti više hidrirani i imaćete veću kontrolu nad apetitom.

14223147818_29ef31bbce_z

Uzimajte glukozamin i kurkumu. Istina je da većina lekara beži od preporučivanja bilo kakvih suplemenata, ali isto tako postoje oni koji veruju da neki suplementi zaista mogu smanjiti rizik od nekih većih problema i da su vredni da ih probate. Jedan od njih je sigurno glukozamin sulfat za koji se veruje da štiti organizam od osteoartritisa. S druge strane kurkuma je jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova i u medicini se koristi hiljadama godina. Oba suplementa poseduju antiupalna svojstva, a za kurkumu su neka istraživanja pokazala kako bol ublažava gotovo jednako dobro kao i ibuprofen.

Što više se krećite. Kretanje podstiče i održava zdravlje kolena jer na prvom mestu održava hrskavicu zdravom i pokretnom. Za razliku od većine drugih tkiva u telu, hrskavica nema krvne sudove pomoću kojih će do nje dolaziti nutrijenti i ona direktno ovisi od toga koliko ste se kretali tokom dana. Odaberite omiljenu aktivnost i bavite se njome 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji i ne treba da brinete o zdravlju svojih kolena i hrskavice. Isto tako da napomenemo da ta aktivnost ne treba da bude visokog intenziteta, umerena će biti sasvim u redu. Isto tako zagrevanje pre i istezanje posle vežbanje je obavezno. Da biste imali više volje i motiva za vežbanje obavezno slušajte muziku koja će vas terati napred.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ljiljana

    Ispravite naslov.
    Umesto “Sačuvajte zdravlje svojim kolenima” treba “Sačuvajte zdravlje svojih kolena”!

Napišite komentar

Zdravlje

Bhut jolokia je vrsta ljute papričice koja je 2007. godine ponela titulu najljuće papričice na svetu, a mi vam pričamo o opasnostima koje konzumiranje ove papričice donosi. Piši! Širi...