Menu 

Čovek u proseku dnevno izgubi preko 100 dlaka sa glave i to je sasvim normalno. Ipak postoje stanja koja uzrokuju prekomerno opadanje kose, a mi vas upoznajemo sa nekima od njih.

U biblijska vremena, kosa je bila zaštitni znak žena, ona je bila znak njihove slave, ženstvenosti i njoj se pridavala velika pažnja. U današnje vreme žene godišnje troše milijarde dolara da bi njihova kosa izgledala savršeno i zato može biti veoma poražavajuće kad kosa počne neumereno da opada.

Opadanje kose može pogoditi žene svih starosnih dobi i etničkih grupa bez izuzetaka, a razlozi mogu biti razni. Mi vam otkivamo najčešće uzročnike opadanja kose.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-woman-loosing-hair-stressed-young-image44260368

Trudnoća. Trudnoća ženskom telu donosi mnoge promene, a jedna od njih je i opadanje kose. Kad je žena trudna primarni zadatak tela je da nahrani fetus te većina nutrijeneta i krvi odlazi upravo u stomak pa kosa može biti uskraćena što dovodi do opadanja. Dobra vest je da se nekoliko meseci nakon poroda sve vraća u normalu.

Nepravilan rad štitne železde. Nepravilan rad štitnjače i prebrz metabolizam mogu dovesti do opadanja kose. Previše aktivna štitna želzda proizvodi previše hormona tiroksina koji značajno ubrzava metabolizam što može biti korisno za vašu liniju, ali ne i za kosu.

Ženska ćelavost. Drage dame, ako ste mislile da ćelavost pogađa samo muškarce onda vam odmah kažemo da niste u pravu. Žene često imaju genetsku predispoziciju za ćelavost, a ćelavost je veoma teško zaustaviti. Obično počinje na temenu i širi se sve do ušiju.

Slaba ishrana. Zdrava, raznovrsna hrana, bogata nutrijentima nije važna samo za opšte zdravlje vašeg organizma već i za kvalitete kose. Sva hrana koja sadrži konzervanse, veštačke boje i aditive može uzrokovati opadanje kose i zato ih čim pre zamenite hranom bogatom vlaknima, vitaminima i mineralima. Uopšte izbegavajte industrijski prerađenu hranu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-hair-loss-close-up-image30051016

Frizura. Ako kosu stalno nameštate na isti način, ako je stalno vežete u rep ili punđu to može dovesti do jedne vrste alopecije što izaziva opadanje kose usled čupanja. Ovaj problem često pogađa žene afroameričkog porekla koje svoju kosu pletu u male sitne pletenice.

Trauma ili šok. Opravak od nekog oszbiljnog šoka kao što je saobraćajna nesreća ili smrt u porodici može dovesti do naglog opadanja kose. Može ga izazvati šok usled teške bolesti gubitka drage osobe pa čak i rođenje deteta.

Autoimune bolesti. Autoimune bolesti u organizmu zdrave ćelije identifikuju kao štetna tela i napadaju ih. Tu spadaju celijakija, psorijaza, lupus i mnoge druge koje sa sobom mogu doneti i opadanje kose.

Članak
Naslov
Zašto nam opada kosa
Opis
Čovek u proseku dnevno izgubi preko 100 dlaka sa glave i to je sasvim normalno. Ipak postoje stanja koja uzrokuju prekomerno opadanje kose, a mi vas upoznajemo sa nekima od njih.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dečija astma je poprilično čest i neugodan problem kako za dete tako i za roditelje. Jedna od najbitnijih stvari jeste da naučite živeti sa njom, saznate sve što bi vam moglo...