Menu 

Iako je kod nas običaj da se kupus kiseli u velikoj buradi ili kacama, ukoliko nemate podrum, kupus bez problema možete ukiseliti u teglicama. Zašto ne?

Kiseli kupus je veoma zdrava namirnica i to je opšte poznata činjenica. Pored toga što rasolom lečimo mamurluk, kiseli kupus je bogat zdravim probioticima koji nam čuvaju crevnu mikrofloru i jačaju imunitet. Neki lekari tvrde da svakim zalogajem kiselog kupusa u organizam unosite milijarde dobrih bakterija koje ubijaju patogene organizme u vašim crevima, eliminišu ih i obnavljaju crevnu mikrofloru.

Kako da ukiselite kupus u teglicama, recept smo pronašli na Naturescornernaturalmarket blogu.

Potrebni sastojci:

  • 2,5 kg kupusa
  • 3 kašike morske soli

Kupus možete naseći nožem na tanke prutiće ili ga naribati ne rende. Koren možete odstraniti, ali i njega možete narezati, kako vam volja. Ako želite da vaša salata od kupusa bude i estetski lepa možete pomešati ljubičasti i beli kupus pa slagati u redovima.

Kako kupus sečete ili ribate stavljajte ga u veliku posudu i u isto vreme posipajte sa morskom solju. So iz kupusa izvlači vodu koja čini rastvor u kome kupus fermentira. So isto tako kupus održava hrskavim jer neutrališe enzime koji bi ga inače omekšali.

Nakon što ste isekli i dobro posolili kupus slažite ga u teglice i to tako da sa svakim slojem kupusa snažno pritisnete kupus šakom, na taj način istiskate što više vode iz kupusa. Kad ste napunili teglice pritisnite kupus sa plastičnom mrežicom za zimnicu i odozgo stavite nešto teško što će pritiskati kupus, istiskati vodu. Prekrijte čistom krpom.

kuous

Svakih nekoliko sati pritisnite teg da otpustite što više vode iz kupusa u narednih 24 sata. Kad je u pitanju stariji kupus on obično sadrži nešto manje vode i ako nakon 24 sata se nije otpustilo dovoljno vode tako da je sav kupus prekriven dolijte malo obične vode u kojoj ste rastvorili malo soli.

Nakon toga ostavite kupus da fermentira na neko tamno i hladno mesto te ga proveravajte svakih par dana. Zapremina će se smanjivati kako fermentacija bude odmicala. Ponekad se na površini može pojaviti i malo plesni ali to je sasvim normalno. Jednostavno skinite plesan sa površine i to je to.

Fermentacija bi trebalo da traje otprilike 4-6 nedelja.

Napomena: Iako nnije uobičajeno zajedno sa kupusom možete pomešati i neko drugo povrće. naribana šargarepa će se savršeno slagati.

Recept
Ime Recepta
Kiseli kupus u teglicama – lek i salata
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
3.5 Based on 14 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar