Menu 

Kad tempretaure vazduha porastu, više pažnje treba da obratimo na pripremu i čuvanje hrane, jer su leti trovanja hranom i stomačni virusi veoma učestala pojava. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Leti mnogo više vremena provodimo vani, organizujemo roštilje i piknike, a to su savršeni uslovi za razvoj bakterija u hrani.

Čistoća na prvom mestu

cleaning-off-germs-washing-hands-620x325

Najjednostavniji način za sprečavanje trovanja hranom jeste često i temeljno pranje ruku, radnih površina te hrane koju konzumiramo. U većini slučajeva ljudi su upoznati sa ovim pravilima, ali ih u praksi ne primenjuju. Ruke uvek perite sa sapunom najmanje 20 sekundi pre nego dođete u dodir sa hranom. Ako ste vani i nemate pristup vodi, koristite antibakterijske maramice i gelove. Ako idete negde na piknik, obavezno svo voće i povrće koje ćete poneti dobro operite sa vodom.

Odvojite sirovu hranu

kako izbeći trovanje hranom

Za vreme sezone roštiljanja, ponekad je teško izbeći unakrsnu zarazu, jer je pristup čistim površinama otežan. Nakon što ste meso ispržili, ne možete ga vratiti na isti tanjir na kojem je stajalo dok je bilo sirovo. Obavezno, na roštiljanje ponesite dovoljan broj tanjira i posuđa. Zarazu može prouzrokovati i to što sirovo meso ili morski plodovi nisu upakovani na pravilan način. Pažljivo zapakujte sirovu hranu u odvojene posude i pripazite da sokovi sirovog mesa ne budu u dodiru sa ostalim namirnicama.

Pažljivo termički obrađujte hranu

kako izbeći trovanje hranomDa li je meso dovoljno ispečeno ne zavisi samo od boje mesa. Jedino uz pomoć termometra ćete na pravi način odrediti da li je meso iznutra potpuno termički obrađeno. Kad zabodemo termometar u najdeblji deo pečenog mesa, on treba da pokazuje najmanje 60 °C. To znači da je meso dobro termički obrađeno i da nema bojazni od zaraze.

Hladnu hranu održavajte hladnom

Na izlete u prirodu obavezno ponesite male prenosne frižidere, koji će hranu održavati hladnom. Ako ostaci hrane ostanu na suncu duže od dva sata, više nisu za upotrebu, i zato hranu obavezno stavite na hlađenje ako je ne želite baciti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar