Menu 

Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik nam stiže za nešto manje od mesec dana i potrebno je prikupiti što više načina na koje ćemo i ovih vaskršnjih praznika obojiti jaja. 

Mi smo odlučili da za vas potražimo potpuno prirodne namirnice pomoću kojih možete obojiti jaja.

Svi znamo da su naše mame i bake onu divnu bordo boju jaja dobijale tako što su ih kuvale zajedno sa ljuskama crvenog luka, a za zelenu se koristila kopriva. Simbol Vaskrsa, jaja crvena boje, su se u pojedinim delovima bivše države dobijala tako što su se kuvala zajedno sa korenom biljke poznate pod nazivom broć. Takvu crvenu boju teško da ćete dobiti današnjim kupovnim bojama.

Pre nego ove godine kupite kesice sa farbom za jaja pretražite vaše ostave i pogledajte koje bi to namirnice mogli iskoristiti za farbanje jaja. Jaja možete farbati borovnicama, kafom,čajem, kurkumom, ljubičastim kupusom, crvenim lukom, a možete ih farbati na dva različita načina hladni i topli.

jaja2

Hladni način podrazumeva da sastojke pomešate sa vodom, pa u tu vodu dodate tvrdo kuvana jaja i čekate da jaja poprime boju.

Topli način zahteva da sastojke stavite u posudu zajedno sa sirovim jajima i vodom i pustite da sve zajedno kuva oko 15 minuta, skinete jaja sa šporeta pa ostavite da stoje u vodi dok ne dobiju željenu boju.

Ako želite biti kreativni, oko jaja naslažite gumice od tegli da dobijete lepe linije, a možete se poslužiti i onim starim trikom sa listićima i najlon čarapama.

Deb Thompson je na svom blogu Just short of crazy sa svojim čitaocima podelila fotografije jaja koje je farbala uz pomoć prirodnih namirnica. Ona je koristila:

 • Kafu
 • Čaj
 • Kajensku papriku
 • Crveni luk
 • Ljubičasti kupus
 • Kurkumu
 • Sok od borovnica i brusnica
 • Borovnice
 • Čili papričica u prahu

Donosimo vam tačna uputstva kako da bojite jaja sa namirnicama koja po našem mišljenju daju najlepšu boju.

čaj

Čaj (hladni način) – 3 vrećice crnog čaja pomešajte sa šoljom vrele vode i 1/8 šolje sirćeta. U ovu mešavinu stavite jaja i ostavite da stoje dok ne poprime boju.

borovnice

Borovnice (hladi način) – ½ šolje zamrznutih borovnica pomešajte sa dve kašike sirćeta. Jaja jednostavno uvaljajte u ovu mešavinu dok ne poprime boju. Za ovo vam je potrebno svega nekoliko minuta.

luk

Crveni luk (topli način) – šolju vode pomešajte sa ljuskama jedne veće glavice crvenog luka i 1/8 šolje sirćeta, stavite jaja da prokuvaju zajedno sa ljuskama 15 minuta, skinite sa šporeta i ostavite da stoje dok ne poprime željenu boju.

kurkuma

Kurkuma (hladni način) – 2 šolje tople vode pomešajte sa 3 kašike mlevene kurkume i 1/8 šolje sirćeta, stavite jaja da stoje u mešavini dok ne poprime dinu žutu boju.

kajenska paprika

Kajenska paprika (hladni način) – 2 šolje tople vode pomešajte sa 3 kašike kajenske paprike i 1/8 šoljom sirćeta, potopite jaja i čekajte.

kupus

Ljubičasti kupus jajima će dati neodoljivu plavu boju, ali moraćete koristiti topli način – iseckajte ½ glavice kupusa, dodajte 1/8 šolje sirćeta, dodajte 4 jaja i dovoljno vode samo da prekrije jaja pa pripremajte na način kako smo objasnili na početku teksta.

Napomena: Da biste dobili neke od željenih boja biće potrebno i do devet sati da jaja stoje u otopini, ali ih nemojte ostavljati više od dva sata u otopini na sobnoj temperaturi već ih prebacite u frižider. Ove količine su namenjene za bojenje malog broja jaja 2-4.

Sviđa nam se
Autor
Obojite jaja na prirodni način svakodnevnim namirnicama
Datum
Ime
Toplo i hladno farbanje jaja
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. MarijaOkadar Maros

  cikla,,

 2. Durda Salopek Jukic

  sa ciklom,lupinjom od luka

 3. Mehmed Beslija

  to je znala moja nana prije 100godina

 4. Ajka Solar

  kmal bojo mize krasili

Napišite komentar