Menu 

U većini recepata se navodi količina jaja i, naravno, podrazumeva se da je reč o kokošijim jajima, ali šta je sa pačijim, guščijim, prepeličijim, … Donosimo vam neke osnovne podatke o jajima različitih vrsta peradi.

Kokošija jaja

Ova jaja su najčešće u prodaji i u upotrebi, bogata su proteinima, kalcijumom i cinkom. Osnova su doručke u svim krajevima sveta. Postoje različite vrste kokošiju, pa tako i jaja dolaze u različitim oblicima, ali i bojama. Mada, većina ima istu nutritivnu vrednost.

Prepelice

Ova jaja su mnogo manja od kokošijih, ali i dosta cenjenija, jer su prepuna hranjivih sastojaka, bogata vitaminima D i B12. Mada i cena im je dosta veća. Imaju smećkastu boju i tačkice. Jaje japanske prepelice predstavlja pravu energetsku bombu, jer sadrži od 5 do 10 puta više fosfora, gvožđa i vitamina, a samo 15 kalorija.

Ćureća jaja

Mnogo su veća od kokošijih i ekstra bogata kalcijumom. Sadrže više kalorija i masti, ali, s druge strane, i proteina. Možete ih upotrebljavati kao i kokošija jaja, samo imajte na umu da jedno ćureće jaje je isto kao i dva kokošija.

Pačija jaja

Ova jaja su hranjivija od običnih kokošijih, ali imaju, kao i ćureća, veću količinu holesterola i masti. Ljuska im je malo jača, a treba ih duže mutiti ako ih koristite za pripremu kolača (posebno belanjak). Pozitivne strane su što imaju više omega 3 masnih kiselina. I možete ih duže držati u frižideru, odnosno imaju duži rok trajanja – i do 6 sedmica.

Guščija jaja

Takođe je gotovo duplo veće od kokošijeg. Ne razlikuju se mnogo, ali guščija jaja imaju balo bogatiji ukus od kokošijih i više proteina.

Da li vi imate patke, guske ili ćurke? Da li ste koristili u receptima ova jaja?

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar