Menu 

Veliki ste zaljubljenik u baštovanstvo i rado biste tu svoju strast preneli i na svoju decu. Donosimo vam nekoliko predloga kako da to učinite.

Za početak pomozite deci da odaberu komadić zemlje za njihovu posebnu baštu. Neka bude manje veličine da bi dete zaista samo moglo da se njome bavi. Obratite pažnju da je to mesto dobro osunčano i lako dostupno za zalivanje. Neka dete samo ogradi svoju bašticu sa nekim ukrasnim konopcima.

Pošto su dečije ruke male, nabavite im alat, koji im neće biti pretežak za rukovanje. Kupite im male lopate, motike, kantu za zalevanje i neke vesele rukavice.

Neka počnu saditi nešto lepo i zabavno kao što je suncokret, to će im svakako privući pažnju. Pomozite im da pripreme zemljište i posade seme, kraj svakog suncokreta možete posaditi i „dan i noć“ cvet, dete će svako jutro gledati ima li izdanaka.

Ako je i vaše dete mali nestrpljivko možda bi najbolje bilo da vam prva biljčica, koju ćete posaditi bude pasulj pošto njemu ne trebaju neki posebni uslovi i priprema da bi nikao. Stavite preko noći na komadić vate koji ste natopili vodom nekoliko zrna pasulja da proklijaju, pa ih posadite u zemlju. Veoma brzo ćete videti izdanke.

Nakon toga, kad je dete videlo da doista niče, možete preći na neke druge biljčice, ali konačni izbor ipak ostavite vašem detetu. To je, ipak, njegova baštica.

Ukoliko nemate mesta u dvorištu za posebnu baštu za vaše dete, dobro će doći neka obična plastična ili metalna široka posuda, koju ćete napuniti zemljom.

Nakon nekog vremena zajedno ćete uživati u sadnji sa vašim klincima. Može li bolje od toga?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar