Menu 

Mnoge roditelje koji su tek dobili prvo dete i već razmišljaju o drugom muči ovo pitanje. A mi se pitamo da li zaista postoji savršena razlika u godinama između dece i kakve to ima veze?

Stručnjaci kažu da ne postoji savršena razlika i bez obzira da li se za drugo dete odlučite čim ovo prvo malko poraste ili želite čekati malo duže svima će biti potreban period prilagođavanja kad druga beba stigne u kuću i to je činjenica. To je događaj koji će uticati i na vas i na vaše prvo dete ma koliko ono godina imalo.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

S druge strane potpuno je prirodno da želite da razlika bude što manja da bi se vaša deca kad porastu mogla više družiti i imati više toga zajedničkog nego što to obično biva ako je razlika u godinama veća. Pozitivna strana manje razlike je to što deca imaju više zajedničkih ineteresovanja i pored brata ili sestre imaju i druga za igru. Loša strana je to što deca teško razvijaju sopstevnu individualnost jer su uvek sa bratom ili sestrom.

Ako već razmišljate o drugom detetu ovo su prednosti manje razlike u godinama između braće i sestara:

  • Još uvek ste prilagođeni tempu menjanja pelena, nespavanja i dojenja tako da vam neće biti potrebno posebno prilagođavanje.
  • Braća i sestre koji su približni godinama, obično postaju veoma dobri prijatelji kad porastu, a i dok su bebe uvek će imati društvo za igru.
  • Vaše starije dete će biti puno veselije jer više nije samo.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Prednost veće razlike u godinama između dece su:

  • Starije dete bolje razume šta znači strpljenje, delenje, saradnja i saosećanje.
  • Ako vodite računa o dvoje dece koji nose pelene to može biti veoma stresno i veliki izazov za svaku majku.
  • Sa većom razlikom u godinama imate više vremena da se posebno pozabavite razvojem ličnosti svakog deteta posebno.

U principu, pravilo ne postoji sve je stvar onoga što želite i na šta mislite da ste spremni. Sami odlučite da li želite da vaše dete ima drugara ili želite da posebno vreme posvetite klincima dok su mali. U svakom slučaju, bez obzira na razliku za drugo dete će vam biti neophodna posebna energija, vreme i pristup.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar