Menu 

Godinama, decenijama se vodi polemika da li je kofein štetan za trudnice i u kolikoj meri bi trebalo da ga konzumiraju. Šta kažu najnovija istraživanja?

Neke žene se ni za vreme trudnoće ne odriču svoje omiljene šolje kafe odmah po buđenju i ne mogu zamisliti dan bez ovog toplog napitka dok druge savesno čim saznaju da su trudne, kafu menjaju čajem ili zdravim šejkovima.

Do sad se trudnicama preporučivala dnevna doza od 300 mg kofeina dnevno, ali najnovija istraživanja kažu da bi čak i ta količina mogla  biti štetna za mamu i za bebu.

Istraživanje koje je je objavljeno u Science news je otkrilo da su bebe miševa kojima je za vreme istraživanja davana voda sa kofeinom u većini slučajeva imala oštećenja moždanih ćelija. Oni su takođe imali lošije rezultate na testovima pamćenja, za razliku od miševa čije majke nisu konzumirale kofein.

Količina kofeina koje je davana miševima je jednaka onoj koja se nalazi u 3-4 šolje kafe, negde od 228-716 mg, a strašno je to što je ona preporučena doza od 300 mg između ove dve brojke. Da li trudnice unoseći kofein štete svojim bebama?

„Veoma je teško reći, jer se mozak miševa i ljudi poprilično različito razvija i ne može se tako jednostavno upoređivati. Ono što je sigurno jeste da je potrebno sprovesti još istraživanja“, zaključuje se u ovom istraživanju.

Ukoliko ste trudni ipak smanjite unos kofeina dok nauka ne dođe do nekih konkretnih odgovora.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar