Menu 

Ako ste poput većine ljudi u današnje vreme sigurno ne možete zamisliti život bez mobilnog telefona. Mobilni aparati su zauzeli toliko važne uloge u našim životima da su se počeli uplitati i ometati nam veze koje ostvarujemo sa porodicom i prijateljima. Zapitajte se da li je pravo vreme za digitalnu detoksikaciju.

Kraj stare i početak nove godine je sigurno najbolji deo godine da napravite neke velike životne rezove. Jedan od njih bi svakako trebalo da bude da manje vremena provodite pred ekranima, a više sa decom, partnerom i prijateljima. Ako ste čvrsto odlučili da nešto promenite, mi vam donosimo nekoliko ključnih saveta koji će olakšati digitalnu detoksikaciju.

Zašto da smanjite upotrebu mobilnih aparata

16769661574_bfc3af778b_z

Za početak, stručnjaci tvrde da distanciranje od gedžeta i društvenih mreža nas može naučiti kako da budemo više prisutni i fokusirani na sopstvene živote. Činjenica je da mi većinu vremena jednostavno nismo fokusirani na ono što nas okružuje jer su nam mozgovi preokupirani, toliko brzo rade da smo navikli na stalno odvraćanje pažnje. Mi smo toliko navikli živeti sa raznim ekranima da više ne zanmo prepoznati normalan način života.

Način na koji mi odrasli koristimo tehnologiju šalje snažnu životnu poruku našoj deci i to je ono na šta posebno treba obratiti pažnju. Za početak, deca gledajući nas misle da je sasvim u redu non-stop biti zakačen za telefon, tablet i laptop, a mnoga istraživanja su pokazala da roitelji dece koja većinu vremena provode za računarom na isti način provode svoje vreme.  Ma koiko to ružno zvučali, ali činjenica je da što više vremena provedete pred ekranima to manje vremena provodite sa svojom decom. Neka istraživanja pokazuju da roditelji čak i za vreme porodičnih ručkova u restoranu ili izlazaka u parkove većinu vremena gledaju u telefon, što je morate priznati pomalo zastrašujuće.

Veoma je važno da sa mališanima stvarate lepe uspomene koje ne uključuju zajedničko igranje igrica i gledanje filmova, već koje odrazumevaju vas, neke lepe priče i aktivnosti. To je ono što će deca pamtiti za ceo život.

15185388700_e3a9a4b005_z

Kako sprovesti detoksikaciju?

Pre nego „isključite“ celu porodicu za početak krenite od sebe, a trajanje detoksikacije zavisi od toga koliko inače koristite mobilne uređaje. Za početak, nemojte koristiti ništa od tehnologije po dva-tri sata dnevno, sklonite telefon iz vidokruga i isključite ga. Malo po malo  povećavajte trajanje vremena bez telefona sve dok ne dođete do celog jednog dana.

Ako niste neko ko stalno pregledava telefon i četo visi na društvenim mrežama jedan vikend detoksikacije će biti sasvim dovoljan. Ako pak očekujete neke poslovne mejlove tokom vikenda, odgovorite na njih, ali izbegavajte otvaranje Fejsbuka i Tvitera.

Kad je u pitanju detoksikacija za celu porodicu biće vam neophodno dosta planiranja unapred, jer moraćete obezbediti dosta sadržaja da preduhitrite „mani je dosadno“ izjave. Dobro se organizujte i isplanirajte ceo vikend, palnirajte neki izlet, zajedničko pečenje kolača, kuvanje, spremanje kuće, a za zabavu obezbedite stare dobre društvene igre.

Bilo bi dobro da po završetku detoksikacije planirate porodično vreme na dnevnoj bazi kada će svi uređaji u kući biti isključeni. Vremenom će to deci preći u naviku da će jedva čekati tih 6 ili 7 sati kada će se gasiti svi uređaji i kada će njihovi roditelji biti posvećeni samo njima.

16034560839_4d89046070_z

Kako da smanjite upotrebu tehnologije

  • Zabranite korištenje tehnologije za trpezarijskim stolom.
  • Odredite vreme koje ćete provesti sa decom tokom dana i u tom periodu nemojte pregledavati telefon.
  • Pričekajte da deca odu na spavanje da biste proverili mejlove, poruke i notifikacije.
  • Kada vodite dete u bioskop, pozorište ili neku drugu aktivnost, telefon ostavite u autu.
  • Zabranite upotrebu telefona i tableta u spavaćim sobama.
  • Isključite na vašim telefonima da vam stižu notifikacije sa društvenih mreža.

Nakon što preduzmete ove korake vaši mališani će više ceniti vreme provedeno s vama, a ujedno će manje tražiti da koriste gedžete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar