Menu 

Limun je jedna od najzdavijih i najkorisnijh namirnica koja je dostupna gotovo svima, cele godine. Uprkos tome čini nam se da limun ne iskorištavamo onoliko koliko možemo i koliko bi trebalo. Donosimo vam sjajne načine kako možete upotrebiti limun i njegovu koricu.

Korica limuna neretko završi u smeću, osim ako nam ne treba da je narendamo u neko jelo, što je zaista velika šteta jer postoji zaista mnoštvo veoma korisnih načina na koje je možemo iskoristiti. Mi vam danas otkrivamo neke od njih.

???????????????????????????????????????????????????????????????

Jedite limunovu koricu. Jeste li znali da je limunova korica prepuna hranjivih materija i da bi je trebalo jesti? Ona sadrži širok spektar viamina, minerala i vlakana koji će vam obezbediti potrebne nutrijente. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste da jedete isključivo koru limuna organskog porekla.

Naribana korica limuna. Verovatno je u ovom obliku najčešće koristimo, ribamo je za slana i za slatka jela kojima daje određenu svežinu. Koricu limuna možete naribati unapred i spremiti u zamrzivač za kasnije.

Začini sa limunom. Pomoću limunove korice možete napraviti mnoštvo veoma ukusniha začina, pomešajte je sa solju ili biberom, ali pre toga je ostavite da se dobro prosuši i dobićete divan začin, uvek spreman za upotrebu. Jedan od poznatih italijanskih začina, gremolata se pravi upravo sa koricom limuna. Ovde pročitajte kako da je napravite.

???????????????????????????????????????????????????????????????????

Ulje sa aromom limuna. Da biste dobili maslinovo ulje sa armom limuna sve što treba da napravite jeste da u flašu sa uljem stavite 2-3 kašike naribane limunove korice i ostavite na sobnoj temperaturi dve nedeje.

Ledene kockice limuna. Leti kada želite da se osvežite u vodu od koje želite napraviti kockice leda naribajte malo limunove korice za posebnu notu svežine.

Puter sa limunom i začinskim biljem. Savršen je za brze umake za testeninu ili za biftek. Omekšajte puter, dodajte malo limunove korice i začinskog bilja po želji, sve lepo izradite i promešajte, stavite u plastičnu foliju, oblikujte u valjak i stavite na hlađenje.

Za omekšavanje smeđeg šećera. Kvalitetni smeđi šećer se veoma brzo zgruša bez obzira na ambalažu u kojoj se nalazi. Da biste to sprečili u posudu sa šećerom jednostavno stavite koricu limuna koja će skupljati vlagu.

Sredstvo za čišćenje od limuna. Za veoma efektno čišćenje masnoće kao i za dezinfekciju obavezno napravite ovo jednostavno prirodno sredstvo za čišćenje pomoću limunove korice. Stavite što više limunove korice u staklenu teglu i prelijte belim sirćetom, dobro zatvorite i ostavite da stoji dve nedelje. Nakon toga, sirće procedite i kad čistite razredite sa jednakom količinom vode i koristite kao bilo koje drugo sredstvo za čišćenje.

Rešite se mrava i insekata. Male komadiće limunove korice stavite na ulazna vrata, prozore i sva ona mesta odakle mislite da dolaze mravi i ostali insekti. Mnogi kažu da deluje čak i protiv žohara.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Osvežite frižider. Korica limuna u frižideru će upiti sve neugodne mirise i frižider će uvek lepo mirisati.

Za čišćenje čajnika i džezvi za kafu. Ako vam je čajnik ili džezva za kafu puna kamenca koji se nakupio s vremenom, to ćete lako rešiti pomoću limunove korice. Napunite džezvu vodom i stavite punu šaku limunove korice, ostavite da kratko prkuva, pustite da stoji jedno sat vremena, zatim prospite i dobro isperite.

Osvežite perilicu za suđe. Povremeno u perilicu za suđe stavite malo limunove korice da je osvežite i ubijete neugodne mirise. Isto uradite da uklonite mirise sa daske za rezanje, Jednostavno je istrljajte sa limunovom koricom.

Očistite mikrotalasnu. Stavite limunovu koricu u vatrostalnu posudu, napunite do polovine sa vodom i stavite u mikrotalasnu te uključite na najjače, pet minuta. Nakon toga pažljivo izvadite posudu i prebrišite mikrotalasnu.

????????????????????????????????????????????????????????????????

Ispolirajte nerđajući čelik. Da biste suđu od nerđajućeg čelika vratili sjaj, ispolirajte ga sa limunovim koricama i uklonite sve mrlje od vode koje su se s vremenom napravile.

Osveživač ladica. Ogulite limunovu koricu i osušite je na vazduhu, pomešajte je sa cimetom, lavandom ili nekim drugim mirisnim biljkama i zavežite u pamučnu krpicu ili gazu. Ove male zavežljaje stavite u ladice koji će im dati neodoljivi miris.

U narednim danima donosimo vam i tekst kako da koristite limunovu koricu za negu tela.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar