Menu 

Nezgode koje se završavaju mrljama na vašem svetlom tepihu su veoma česte, posebno ako volite organizovati zabave i druženja sa prijateljima. Evo nekoliko efikasnih načina kako da očistite tepih.

1. Mrlje od crnog vina

Direktno na mrlju stavite soli i utapkajte sa krpicom koju ste namočili u kiselu vodu. Drugi način je da uz pomoć papirnog ubrusa pokupite višak vina, pa na ostatak naspete belo vino, ostavite da upije pa obrišete suvom krpom ili spužvicom. Ako ni jedna od ovih metoda ne upali, ostaje vam da probate pomešati kašiku deterdženta za suđe sa kašikom tople vode, to prelijete preko mrlje, pa obrišete suvom krpicom. Postupak ponovite sa mešavinom 1/3 šolje sirćeta i 2/3 šolje vode.

Mrlje od voća i voćnog soka

Prvo pokupite komadiće voća koje se prosulo, a zatim na mrlju stavite mešavinu napravljenu od kašike praška za veš, 1 ½ kašike sirćeta i dve šolje vode. Umočite krpicu u ovu mešavinu pa istrljajte mrlju.

Masnoća i ulje

Sigurno vam se desilo da deci za vreme ručka na tepih ispadnu komadići pržene piletine. Masnih mrlja najlakše ćete se rešiti tako što ćete na njih staviti kukuruzni skrob ili brašno pa ostaviti tako nekoliko sati, nakon toga samo usisajte a skrob će upiti svu masnoću. Druga opcija je da na mrlju stavite penu za brijanje, ostavite da se osuši pa obrišete suvom krpicom.

Kafa i čaj

U ovim slučajevima je veoma bitno da brzo reagujete. Na svežu mrlju uspite kiselu vodu i istrljajte. Potupak ponavljajte dok mrlja ne nestane. Drugi način je da na mrlju utrljate belance, ostavite da malo upije pa obrišete.

Kečap

Kečap morate brisati odmah, jer ako se osuši ne tepihu gotovo da nema šanse da ćete mrlju kasnije uspeti skinuti. Na mrlju odmah stavite so, ostavite da stoji nekoliko minuta, a zatim usisajte. Ponovite postupak po potrebi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar