Menu 

Mikrotalasna je korisna kuhinjska “spravica”, ali muka nam bude kada je trebamo očistiti. Zašto birati teško, kada može lako. Pročitajte kako.

Samo par malih znakova nepažnje i vaša rerna može postati pravi mali svinjac. A čišćenje ćete samo odgađati i odgađati. Nemate više potrebe za tim. Mi ćemo vam pomoći da je očistite sa ovih par ideja.

Businessman with Head in MicrowaveZa početak “pozovite” limun, vašeg vernog kuhinjskog pomagača. U posudu za mikrotalasnu rernu uspite dve čaše vode i punu šaku kriški limuna (može i čisti limunov sok). Zagrejte smesu u mikrotalasnoj na 3 do 5 minuta, dok ne prokuva. Ostavite tako da kuva još nekoliko minuta (5 do 10) da bi para delovala na masnoće i prljavštinu. Nakon toga pažljivo uklonite posudu sa vodom i obrišite unutrašnjost mikrotalasne sa vlažnom, čistom krpom. Komadići hrane i tvrdokorne mrlje trebalo bi da se lako skidaju.

Pored limuna, možete probati i sa sirćetom. Posudu (naravno onu prilagođenu mikrotalasnoj) napunite sa pola šolje vode i pola šolje sirćeta i stavite u rernu. Uključite na najjaču snagu i ostavite da prokuva (nekih 3 do 4 minuta). Ostavite da kuva još par minuta. Izvadite posudu i posle sve dobro izbrišite. Ukoliko je zaprljanje jače, postupak ponovite.

mikrotalasna2Očistiti je možete i sa smesom sode bikarbone i vode. (4 kašike u 2 litre tople vode). Uzmite krpu i umačite u mešavinu i brišite unutrašnjost rerne. Za teže mrlje i prljavštinu napravite gušću pastu sa sodom bikarbonom i vodom.

Još jedan novi trik je da upotrebite aceton. Namočite na kuglicu vate malo odstranjivača laka za nokte sa acetonom i sa tim tretirajte, brišite tvrdokorne mrlje. Nakon toga možete probati i sa nekom od već navedenih opcija čišćenja.

(OVDE saznajte više o prirodnim receptima za čišćenje iz vaše kuhinje).

 

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Sasa

    Dobar savet,moze li i frizider da se cisti na ovaj nacin?

  2. zoran_vujcic

    Proverite, pa pišite. Princip pranja baznim i kiselim rastvorima je potpuno suprotan. Sirće ili limun, nema razlike itd.

Napišite komentar