Menu 

Sok od šargarepe obično pijemo u kombinaciji sa sokom od cvekle da bismo poboljšali krvnu sliku i nadomestili manjak gvožđa. Sok od šargarepe ima mnogo lekovitih svojstava i trebalo bi da ga pijete svaki dan.

Šargarepa je povrće bogato mnogim nutrijentima i možemo je koristiti u razne svrhe. Ona potpomaže prevenciju određenih bolesti, poboljšava vid, zdravlje kose, kože i noktiju. Svakodnevno ispijanje soka od šargarepe bi trebalo da postane navika što zbog zdravlja što zbog dobrog ukusa.

Ono što šargarepu čini jednom od najzdravijih namirnica jesu velike količine beta karotena, vitamina i kalijuma koje poseduje.

sok2

Ojačava imunitet i kontroliše srčana obolenja. Beta karoten šargarepu čini bogatim izvorom vitamina A koji čuva zdravlje očiju i poboljšava vid. Ako svakodnevno uzimate vitamin A preventivno delujete na srčana obolenja i smanjujete rizik od moždanog udara.

Smanjuje holesterol. Jedna od sjajnih beneficija soka od šargarepe je ta što kalijum koji se u njemu nalazi može smanjiti holesterol. Veoma je dobar i za zdravlje jetre jer smanjuje nivo masnoća u žuči. Kalijum zajedno sa magnezijumom i manganom reguliše nivo šećera u krvi i na taj način se smanjuje rizik od nastanka dijabetesa.

Pospešuje zgrušavanje krvi. Sok od šargarepe je veoma bogat vitaminom K koji je od najveće važnosti za dobro zgrušavanje krvi.

Pospešuje zacelenje vanskih rana i desni, a za to je zadužen vitamin C koji se u šargarepi nalazi. Ako svakodnevno budete konzumirali sok od šargarepe desni će vam biti zdrave, a rane će vam brže zarastati.

Prevencija kancerogenim obolenjima. Sok od šargarepe deluje kao anikancerogeni agens. Povećanom konzumacijom karotenoida koji se nalaze u soku od šargarepe smanjujete mogućnost nastanka raka mehura, prostate, debelog creva i dojke.

Poboljšava zdravlje kostiju. Vitamin K koji se nalazi u soku od šargarepe je od velikog značaja za zdravlje kostiju i za proces izgradnje proteina u organizmu. On takođe potpomaže vezivanje kalcijuma što utiče na brže zarastanje slomljenih kostiju.

Čisti jetru. Sok od šargarepe je sjajno sredstvo za čišćenje i detoksikaciju jetre. Otrovi koji se nakupljaju u jetri se redovnom konzumacijom soka od šargarepe mnogo lakše i brže otpuštaju iz organizma. Krvotok ne može da se reši svih otrova i žuči putem bubrega i zato se moraju izbacivati putem kože. Sok od šargarepe podstiče taj proces . Kada jetra dobro funkcionše sprečava se akumulacija masti, poboljšava se probava i smanjuje se mogućnost debljanja i taloženja masnih naslaga.

Sok od šargarepe za prenatalnu negu

Ovaj sok se posebno blagotvornim smatra za zdravlje trudnica i nerođenih beba.

Laktacija. Tokom trudnoće svaka žena bi trebalo da konzumira sok od šargarepe jer dokazano poboljšava kvalitet mleka, a zbog vitamina A koji pospešuje rast ćelija pozitivno deluje na rast i razvoj fetusa.

Sprečava infekcije kod fetusa. Ako trudnica pije sok od šargarepe, redovno, poslednja tri meseca trudnoće na taj način uveliko smanjuje šanse od opasih infekcija koje mogu zahvatiti bebu.

Trudnice bi trebalo i da ga uzimaju zbog popriličnih količina kalcijuma koje poseduje.

sok3

Kako konzumirati sok od šargarepe?

Iako je veoma zdrav treba da znate da sok od šargarepe neće imati jednak uticaj na vaše zdravlje ukoliko ga budete mešali sa šećerima i raznim nezdravim dodacima. Za bolji ukus možete ga mešati sa sveže ceđenim sokovima drugog voća i povrća, a odlično se slaže sa jabukama, limunom i narandžom. Za ukus i za dodatne nutrijente možete dodati i malo korena đumbira ili cimeta.

Za najbolji efekat pijte najmanje jednu veliku čašu soka od šargarepe svaki dan.

Sviđa nam se
Autor
Neverovatna lekovita svojstva soka od šargarepe
Datum
Ime
Sok od šargarepe za trudnice, imunitet, opšte zdravlje
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar