Menu 

U današnje vreme, antibiotici su vrsta lekova koje lekari najčešće propisuju i najviše se koriste. Iako su veoma delotvorni u lečenju raznih infekcija uzrokovanih bakterijama, antibiotici loše utiču na probavni trakt. Donosimo vam listu veoma moćnih prirodnih antibiotika koje možete koristiti bez lekarskog recepta, a sa sobom ne donose nikakve neželjene efekte. Sigurni smo da neke od njih već imate u svojim kuhinjama.

Beli luk. Na prvom mestu tu je namirnica koja je vrlo dobro poznata po svojim lekovitim svojstvima i antibiotskom delovanju, a to je naravno beli luk. Veruje se da se kao deo prirodne medicine koristi već hiljadu godina, a jedan prosečan ručak je bez njega nezamisliv. Beli luk ima antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Pored toga veoma je bogat antioksidantima koji uništavaju slobodne radikale i podržavaju snažan imunitet.

Aktivni sastojak belog luka je alicin, koji je ključan za uništavanje štetnih bakterija u organizmu. Da biste aktivirali ovu supstancu, beli luk jedite u sirovom obliku, kao čaj ili kratko termički obrađen. Imajte na umu da nakon 10 minuta kuvanja beli luk gubi sva svoja lekovita svojstva.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Koloidno srebro. Koloidno srebro je poznato po svojim antibiotskim svojstvima dugi niz godina, tačnije vekovima. Daleke 1900. godine, osnivač jedne od najvećih farmaceutskih kompanija Alfred Serle otkrio je da ono može uništitit većinu smrtonosnih patogena.

On je počeo primenjivati koloidno srebro na ljudima i dobio zadivljujuće rezultate, a glavna prednost mu je bila što je brzo delovalo na štetne organizme bez ikakvih nuspojava. Najnovija istraživanja su čak potvrdila da koloidno srebro može uništiti i mikrobe koji su rezistentni na poznate antibiotike poput MRSA-e, ptičijeg gripa i SARS-a.

 

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ulje origana. Ova namirnica je dobro poznata po tome što uništava patogene bakterije na načine koji ne oštećuje one dobre bakterije. Pored antibakterijskog poseduje antigljivično i antivirusno svojstvo pa se često koristi u lečenju obične prehlade i gripa, ali i nekih težih obolenja.

Ključni sastojak koji ulje origana čini ovako moćnim zove se karvakrol i ukoliko kupujete ovo ulje uverite se da sadrži najmanje 70 odsto ove supstance pre nego ga kupite.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ehinacea. Ehinacea je biljka koja se stotinama godina koristi za lečenje raznih obolenja. Tradicionalno, najčešće se koristila za lečenje otvorenih rana, difterije, trovanja krvi i ostalih obolenja povezanih sa bakterijskim infekcijama. Danas se najčešće koristi za lečenje prehlade i gripa, ali je veoma delotvorna za uništenje nekih opasnih bakterija poput staphylococus aureus koja uzrokuje MRSA-u.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Manuka med. O lekovitim svojstvima meda napravljenog od posebne biljke koja se zove manuka smo već pisali, ali ga ne možemo izostaviti ni na ovoj lekovitoj listi. Ovo je sigurno jedan od najukusnijih prirodnih antibiotika koji imaju snažno lekovito dejstvo. Od ostalih sa liste se razlikuje po tome što se može koristiti i površinski ne samo oralno i ubija širok spektar patogena uključujući MRSA-u i ostale bakterije koje izjedaju meso. Dokazano je da bakterije ne mogu postati rezistentne na svojstva manuka meda.

Pored ovih koje smo nabrojali u prirodi postoji još mnogo sastojaka koje imaju antibiotsko delovanje, a samo neki od njih su reishi gljiva, ekstrakt lista masline, karanfilčić, kurkuma pa čak i limun.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar