Menu 

Iako se mi slepo držimo svoje tradicije (što naravno nije ništa loše) posebno kad je u pitanju način ishrane možda bi ponekad trebalo da zavirimo i u tuđe dvorište te prihvatimo neke dobre prehrambene navike nekih drugih naroda. Danas vam otkrivamo čime se to Indijci vode kad je u pitanju ishrana, a što bi mogli primeniti i vi.

Kad je u pitanju hrana, Indijci nemaju neki poseban „svoj način“ ali se u njihovom načinu ishrane može primetiti dosta uticaja ajurvede koja je jedan od najstarijih načina lečenja. Ajurveda se u Indiji praktikuje preko pet hiljada godina i mnogo puta je i sama nauka dokazala kako ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje ljudi. Donosimo vam tri osnovne navike koje poštuju Indijci kad je u pitanju hrana, a koje se ujedno poduduaraju sa ajurvedom.

Umesto lekova – začini. Raznovrsnost začina je sigurno jedna od glavnih karakteristika indijske kuhinje i to sa dobrim razlogom jer većina tih začina ima zaista snažna lekovita svojstva. Najčešće se koriste cimet, kurkuma, korijander, kajenska paprika, semenke komorača, kumin, kardamom… Sve su to začini koje su za naše podneblje prilično retki, ali mi vam toplo preporučujemo da ih probate uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu.

514757081_c3782a532e_z

Sveže namirnice na prvom mestu. Druga stavka je to što se u Indiji obroci pripremaju od isključivo svežih namirnica, a razne prerađevine gotovo da nisu zastupljene, čak ni zamrznuto povrće. Ajurveda na prvom mestu podržava baš takav način ishrane. To znači da izbegavate industrijski prerađenu hranu i da koristite namirnice koje su u sezoni.

Milioni Indijaca su vegetarijanci. Vegetarijanska ishrana ne samo da u potpunosti obezbeđuje sve nutritivne potrebe čoveka već smanjuje rizik od mnogih bolesti, na prvom mestu srčanih obolenja, zatim gojaznost te raznih vrsta karcinoma. Ako niste u stanju da se u potpunosti odreknete mesa, za početak smanjite njegovu upotrebu. Jedan mesni obrok nedeljno izbacite, jedan zamenite ribom i sigurni smo da ćete se automastki osećati bolje. S vremenom možete još više smanjiti upotrebu mesa, posebno ako primetite da vam ne nedostaje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar