Menu 

Rotkvice su nam već stigle. Rano proleće je pravo vreme za njih. Neverovatno su dobre za čišćenje krvi i bubrega. Neka rotkvica bude princeza vaših proletnih salata.

Kada otkrijete kako su savršene u salatama i kao zakuska nećete se moći zasititi. Nisu crvene rotkvice omiljene samo kao hrana, već su cenjene i kao moćan lek, još od rimskog carstva. Većinom ih uzgajaju u Evropi i Kini, a pripadaju istom društvu kao i brokoli, kupus, kelj, …

Brzo raste, laka je za uzgojiti. Kada je posejete klice izniknu već za 3 dana. Žalosno je što su tako izignorisane kao povrće, jer to zaista ne zaslužuju.

Imaju malo kalorija, a pune su vlakana, vitamina C, folata, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, vitamina B grupe. Nikako ne možete pogrešiti ako ih uvrstite u salate sa svežim povrćem, sirom, malo kuvane piletine i maslinovim uljem. Već zvuči “njam”, zar ne? Uz to, ovakve salate će vas osnažiti i očistiti organizam.

rotkvice sa hlebomBlagotvorna svojstva

U više istraživanja je dokazano da rotkvice sadrže komponente (isothiocyanates i anthocyanins), koje važe za odlične borce protiv raka. Sadržaj vlakana rotkvica čini ih vrlo efektnim u sprečavanju i borbi protiv raka debelog creva.

Preporučuje se svima onima koji pate od hroničnog bronhitisa, infekcija sinusa ili astme. Naime, rotkvice mogu delovati kao lek protiv kongestija, začepljenja nosa i disajnih puetva.

Spadaju među najbolje povrće za one sa kardiovaskularnim problemima, snižavaju holesterol, regulišu dijabetes, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Čišćenje organizma

Jedenjem rotkvica stimulišete rad jetre i žučne kese i čistite krv. Vlakna iz rotkvica regulišu pražnjenje creva, pa efektnije izbacujete toksine i sprečavate pojavu zatvora.

Pored toga što čisti bubrege, ovo povrće (posebno sok od rotkvica) je vrlo efektan u sprečavanju infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvica (preporučljivo pomešan sa drugim povrćem ili voćem, poput mrkvica i jabuka) može da ublaži simptome, kao i peckanje tokom infekcije urinarnog trakta, pa i potpomaže da se infekcije brže oslobodite.

rotkvice i noz

Sve ovo rečeno o rotkvicama vam svakako govori i da je ovo odlična hrana, grickalica za one koji žele da smršaju.

Za kožu i lepotu

Rotkvice deluju neverovatno dobro na kožu. Naime uz njihovu pomoć možete se rešiti akni (i to onih upornih i problematičnih) pijući sok i nanoseći maske od rotkvica.

Ovo povrće deluje protivupalno, sadrži vitamin C i antioksidante. Ne samo da može ublažiti ubode i ugrize insekata već i rešiti vaš problem sa bubuljicama i aknama. Evo i kako.

Potrebno je da ih napadnete svana i iznutra. Svaki dan pravite sredstavo za pranje lica – za uklanjanje masnoća i prljavštine. Od rotkvica napravite pastu u blenderu, pomešajte sa malo vode, pa nanesite na lice nežno trljajući vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte 5 minuta da se koža u potpunosti osuši.

Sada ide “napad” maskom. Napravite ponovo pastu od rotkvica, ovaj put sa dosta manje vode, nanesite je na lice i ostavite da deluje 20 minuta. Operite i posušite peškirom. Uz ove tretmane svaki dan pijte sok od rotkvica, mrkve i jabuka.

Sokom od rotkvica možete se boriti i protiv peruti. Jedite rotkvice češće i utrljajte sok na teme, umotajte peškirom, pa operite temeljno nakon sat vremena.

rotkvice narezane

Kupovina i čuvanje

Uvek tražite rotkvice srednje veličine (jer su najboljeg ukusa). Koren mora biti u potpunosti tvrd, ako su se sasušili i ako su mekaniji znači da im je prošao rok. Listovi trebaju biti svetlo zelene boje, a crvena opna glatka, a ne ispucala.

Da bi rotkvice ostale sveže i 7 dana odvojite ih od drugog povrća. Skinite prljavštinu i operite ih u hladnoj vodi. Kada se osuše redajte ih u vrećicu koju ste obložili papirnatim ubrusima. Između redova rotkvica stavljajte ubruse. Istisnite višak vazduha iz vrećice i dobro zatvorite.

Pročitajte kako se prave Ukiseljene rotkvice, ali i zanimljive predloge u tekstu – Super slatke dekoracije sa rotkvicama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar