Menu 

Trovanje hranom se uvek može desiti. Kako zbog naše nepažnje, tako i zbog grešaka proizvođača, pa i prodavača. Ipak, neke stvari možete učiniti da smanjite rizik.

1. Koristite čistu vodu i hranu. Meso se najčešće povezuje sa bolestima, koje se prenose hranom, posebno piletina, svinjetina, riba. Najpodložnija je sirova hrana.

 

2. Pazite kada kupujete. Pažljivo pogledajte etikete i rok trajanja. Ohlađene i zamrznute namirnice kupujte poslednje. (Saznajte kako da odaberete što zdraviju hranu za vašu porodicu)

3. Pravilno čišćenje hrane može biti jedan od najvažnijih načina sprečavanja trovanja. Naravno, pranje ruku je obavezno pre pripremanja jela. Iako ne možemo na ovaj način sprečiti neke veće zaraze, možemo bar manje.

4. Razdvajajte hranu – na taj način sprečavate prenos. Posebno budite pažljivi i odvajajte sirovu hranu od drugih namirnica prilikom kupovine i kuvanja. Koristite i različite daske za seckanje.

5. Kuvanje hrane je vrlo važno. Kako živimo u društvu gde nam na tržnice i u mesnice iznose hranu slabo kontrolisanog porekla i kvaliteta, za sada se možemo braniti vrlo visokom temperaturom. Dugo kuvanje vas u nekim slučajevima može spasiti. Posebno pazite da jaja budu tvrdo kuvana.

 

6. Držite namirnice u frižideru. Bakterije ne vole hladnoću. Ona usporava njihov razvoj.

7. Obavezno posetite lekara i prijavite trovanje. Prijavite gde ste kupovali namirnice, jer je to vaše pravo potrošača.

8. I na kraju, ako ipak niste sigurni da li je hrana ispravna ili ne, prava odluka je – smeće! Bolje sprečiti nego lečiti. Imajte to na umu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Postoje sasvim jednostavni načini da poboljšate zdravlje i podignete raspoloženje, a za njih vam nisu potrebne niti velike količine novca, niti posebni preparati, koje je teško pronaći. Evo nekoliko naših...