Menu 

Anemija pogađa na milione ljudi. Među njima su većinom žene. Osećaj je svakako loš i pored lekova, u borbu protiv anemije idete i sa promenom ishrane.

Šta se događa u našem telu? Malokrvnost ili anemija nastaju kada broj crvenih krvnih zrnaca bude prenizak i nivo hemoglobina u krvi padne ispod normale.

Gvožđe i proteini su ključni, potrebno je da je telo snabdeveno kiseonikom i nutrijentima.

Glavi simptom je osećaj slabosti, ali javljaju se i trnci u nogama i rukama, bezvoljnost, deperesija, slabije pamćenje; nemate dovoljno gvožđa, nedostaje vam vitamina B12 ili folne kiseline; podložniji ste infekcijama, …

Zato svoju ishranu morate obogatiti namirnicama bogatim gvožđem, vitaminom B12 i folnom kiselinom. Evo i nekoliko predloga.

Hrana protiv malokrvnosti

Soja i žitarice

Većina mahunastih biljaka je bogata željezom, ali treba ih pažljivo birati, jer neke sadrže i fitinsku kiselinu, koja otežava apsorpciju gvožđa. Ipak, to možete rešiti tako što zrna potopite u vodi preko noći. Međutim, od svog mahunastog povrća soja je protiv anemije najbolja. (Naravno, pazite kakvu soju kupujete, jer je GMO soje najviše na tržištu). Pola dnevnih potreba za željezom dobijate sa samo jednom šoljom kuvanih zrna soje. Imaju malo masnoća i puno proteina.

Celovita zrna pored željeza sadrže i fitinsku kiselinu, ali se hleb od celovitog zrna pravi nakon fermentacije zrna, pa je nivo pomenute kiseline smanjen. Ovaj hleb je najčešće bolji izbor za zdravlje od običnog hleba, a možete ga praviti sami i mešati sa kukuruznim brašnom.

U ishranu je poželjno da uvrstite i kinou, koja je dobra zamena za rižu. (O njoj više pročitajte u tekstu ).

Meso

Jetrice (svinjska, pileća, ćureća, goveđa, …) su bogat izvor željeza, ali i čisto crveno meso. Telo putem ove hrane lakše apsorbuje željezo, a dobijate i vitamin B. Recimo, goveđa jetrica ima više od 600 odsto vaše dnevne potrebe za gvožđem i vitaminom B12.

Povrće

Bacite se i na bundevu, a grickajte bundevine semenke. Spanać i blitvu nikako ne preskačite, jer su bogati mnoštvom vitamina i nutrijenata. Ako možete doći do kopriva, to vam je još bolji izbor. Tražite ih na čistim i nezagađenim mestima. Mada, korisno je i da pijete čaj od koprive – jednu šolju dnevno. Paradajz neka vam češće bude izbor za salatu, jer sadrži vitamin C, koji potpomaže apsorpciju željeza. Pijte sok od paradajza umesto kafe, koja može usporiti apsorpciju.

Od salata forsirajte i cveklu (kuvanu ili u smoothie napicima). Možete je narendati i iscediti, pa piti svež sok, ali ako vam je ukus neprijatan pomešajte je sa sokom od jabuke, narandže ili limuna. Cvekla čisti organizam, a, naravno, bogata je željezom.

Voće

Nar je pun vitamina C, A i E, vlakana, kalijuma i željeza. Konzumirajte ga svežeg ili u vidu soka. Grickajte suve kajsije, koje su bogate gvožđem, ali i grožđice. Možete konzumirati i voće bogato vitaminom C, da biste osigurali da vaše telo bolje prihvati željezo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Cimet pored toga što je divan začin, nezamenjiv u kombinaciji sa jabukama i mnogim slatkim jelima je i veoma lekovita biljka. Piši! Širi dalje!