Menu 

Željni leta, odmora i mora, obično nemamo meru koliko se zadržavamo na otvorenom i koliko se dugo izlažemo suncu, a posledica su veoma neugodne i bolne opekotine. Naučite kako da se ovo leto ne pretvorite u “raka”.

Čak 35 odsto populacije tokom letnjeg perioda zadobije poprilično jake opekotine od sunca, piše “Besthealth” magazin. Prvi znakovi pojave se najviše 12 sati nakon izloženosti suncu. Pored toga što su opekotine od sunca veoma bolne i neugodne, mogu naneti i dugoročne posledice. Naime, postoje dve vrste talasnih dužina: UVA zrake; ubrzavaju proces starenja kože i igraju veliku ulogu u nastanku raka kože, dok UVB zrake izazivaju opekotine i takođe su povezane sa nastankom raka kože. UVA zrake aktiviraju melanin koji već postoji u koži, a UVB stimulišu produkciju novog melanina od čega dobijamo onaj lepi tamniji ten nakon sunčanja. Mnogi ljudi ne proizvode dovoljno melanina za adekvatnu zaštitu kože (svetloputi, sa plavim očima ili prirodno riđom kosom) i oni su pod najvećim rizikom. Evo nekoliko saveta kao da sprečite opekotine od sunca.

opekotine od suncaizvor: http://www.flickr.com

Najbolji i najsigurniji način da izbegnete opekotine jeste da se ne izlažete suncu u kritičnom periodu, a to je od 10 ujutro do 4 sata posle podne. Uvek tražite hlad i nikad ne zaboravljajte zaštiti glavu pamučnim ili slamnatim šeširom širokog oboda. Najmanje pola sata pre izlaganja sunčevim zrakama obavezno namažite kremu za sunčanje sa najmanjim zaštitnim faktorom 30 i mažite je na svaka dva sata pa i češće, ukoliko se puno znojite ili plivate. Čim vam se koža malo zacrveni ili postane osetljiva sklonite se u zatvoreni prostor.

opekotine od sunca

Ako vam se na koži pojave plikovi, dobijete temperaturu, osetite mučninu, groznicu, nesvesticu, ubrazan rad srca ili nepodnošljivu bol, odmah se javite lekaru. Jake opekotine od sunca mogu dovesti do opekotina drugog stepena, dehidracije, šoka pa čak i fatalnog ishoda. Ukoliko iz plikova curi žućkasta tečnost, takođe se odmah javite lekaru, jer to može biti znak bakterijske infekcije. Informišite se koji su to najbolji recepti protiv opekotina od sunca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Učinite da vam vaša salata bude pravo super oružje prepuno moći za usporavanje starenja i divnih aroma – dodajte joj rukolu. Piši! Širi dalje!