Menu 

Zima je period kad je prehladu pokupiti lakše nego obično. Ukoliko niste stigli da je sasečete u korenu mi vam donosimo nekoliko saveta kako da prehladu što lakše prebolite.

Činjenica je da konkretan lek za prehladu ne postoji, ali postoji mnogo efektnih načina kako de je što pre ispratite.

dreamstime_s_30892713

Topla tekućina

Kad prehlada napadne, naš organizam se svim mogućim silama trudi da se izbori sa virusima i izbaci ih iz našeg organizma, a upravo iz tog razloga nam curi nos, kišemo i kašljemo. Ispijanje većih količina tečnosti posebno toplih napitaka može ubrzati taj proces. Topli napici poput čaja od peperminta ili vrele vode sa malo limuna i meda olakšavaju izbacivanje šlajma i pomažu telu da izbaci sve viruse dok pileća supa može smanjiti trajanje prehlade za 12 sati.

Tokom prehlade trebalo bi izbegavati pića koja sadrže alkohol i kofein jer ona mogu izazvati dehidraciju.

Para

Bilo da provodite vreme pod vrućim tušem ili se naparavate nad posudom punom vrućeg čaja, nije važno, važno je da paru koristite kao svoju najbolju saveznicu tokom prehlade jer će vam veoma brzo otčepiti začepljene disajne puteve.

Probajte sa običnim čajevima od mente ili kamilice koji će pokrenuti izbacivanje šlajma i olakšati pritisak u prsima. Ako se i nakon par dana i dalje mučite konsultujte se sa lekarom.

dreamstime_s_23494297

Kapi za nos

Zbog nakupljenog šlajma u disajnim putevima vaši sinusi mogu uveliko ispaštati, a u tom slučaju kapi za nos su pravi spasilac. Birajte one prirodne na bazi slane otopina, a nosnice možete ispirati i čajem od belog sleza.

Odmor

Nemojte se forsirati i ustajati iz kreveta ako se osećate loše, ako vam se spava odspavajte, ali ne preterujte jer ležanje sigurno neće skratiti trajanje prehlade već će samo dati šansu vašem telu da zaceli dok se imunitet bori sa bolešću. Prehlada apsolutno ne bi trebalo da utiče na obavljanje svakodnevnih poslova posebno ukoliko nemate temperaturu.

dreamstime_s_31386812

Vreme

Da bi prehlada potpuno prošla u proseku je, kod odraslih ljudi, potrebno od sedam do devet dana i vi ne možete uraditi ništa da taj proces ubrzate osim da budete strpljivi i olakšate sebi koliko je god to moguće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada pomislimo na jesen svima nam na pamet padne miris pečenog kestena koji se širi ulicama čim zakoračimo u oktobar. Pored toga što je veoma ukusan i koristan...