Menu 

Ove godine smo na onu pravu zimu čekali malo duže nego obično, ali ona nam je stigla u svom punom sjaju i sad treba malo da pripazimo na režim ishrane. Otkrivamo vam zimsko povrće koje obavezno treba da se nađe na vašem jelovniku za vreme hladnih dana.

Moramo priznati da nam tokom zimskog perioda povrće retko pada na pamet jer smo prezauzeti pripremanjem uglavnom masnih i kaloričnih jela. Bez obzira što nam je zimi zaista potrebna mrvicu mrsnija hrana nikako nemojte zanemariti povrće i to upravo ovo koje će mo vam danas predstaviti.

cvekla zima

Cvekla je sigurno super namirnica koja se najviše zanemaruje u našoj ishrani, a kad je upotrebljavamo to je uglavnom ona pripremljena za zimnicu. Cvekla snižava povišen krvni pritisak, povećava izdržljivost za vežbanje i smanjuje upale. Cvekla sadrži fitonutrijente koji se zovu proantocijanidi koji su zaslužni za njenu karakteristično ljubičastu boju. Proantocijanidi su dokazano antikanecerogena komponenta. Pored toga cvekla sadrži folate, od velike važnosti za zdravlje trudnica kao i kalijum, mangan i vitamin C.

Nemojte cveklu jesti samo kao zimnicu, pecite je u rerni kao prilog ili je ribajte sirovu i dodajte salatama.

Samo jedna šargarepa sadrži 13,500 IU beta karotena što znači da ima neverovatno velike sposobnosti da se bori protiv slobodnih radikala. Beta karoten je antikancerogen, sprečava oštećenje ćelija i prevremeno starenje.

Đumbir je nezaobilazna zimska namirnica i neka se obavezno nađe u vašoj ostavi tokom hladnih dana. Đumbir je jedan od najboljih prirodnih lekova za ublažavanje bolova. S tehničke strane gledano, đumbir nije povrće. Već začin, ali smo ga morali uvrstiti na listu jer ima neverovatan uticaj na ublažavanje bolova u zglobovima od kojih pate mnogi ljudi u ovo doba godine.

Keleraba ili švedska repa je povrće koje je poprilično zapostavljeno i to potpuno nepravedno jer je bogata vlaknima, vitaminima C i B6 potrebnih za održavanje zdravlja nervnog sistema kao i antikancerogenim komponentama. Odlično se slaže u supama, čorbama, gulašima, a možete je poslužiti i kao grickalicu. Jednostavno je isečete na kockice, posolite, premažete maslinovim uljem i pečete sat vremena u rerni zagrejanoj na 160C.

slatki krompir-batat

Batat/slatki krompir bi svakako trebalo da uvedete u svoju ishranu, a zima je za to savršeno godišnje doba. Veoma je bogat beta karotenom, vitaminima C i B6, energetskim podizačem kalijumom kao i magnezijumom koji pomaže da se opustimo. Batat koristite isto kao krompir u čorbama i gulašima, a možete napraviti i zdraviju verziju prženih krompirića.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar