Menu 

29. marta ove godine u Sidneju jedan od najpoznatijih kuvara današnjice, Jamie Oliver je pokrenuo do sad najveću kamapnju i peticiju kad je u ptanju hrana. Ovoj revoluciji svoj doprinos možete dati i vi svojim potpisom.

Cilj cele kampanje jeste da se vlade zemalja iz G20 grupe ubede da se deci svih nacija obezbedi njihovo “osnovno ljudsko pravo” i da se u škole uvede obavezna edukacija o zdravoj hrani. Jamie Oliver je ispred sidnejske Opere izjavio kako je dugo godina samostalno vodio ovakvu kampanju u mnogim zemljama sveta i promene su bile vidljive te da je njegov sledeći korak da sve podigne na globalni nivo.

Prema statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije u 2013. godini je čak 42 miliona dece mlađe od pet godina bilo gojazno, širom sveta, što je zaista zabrinjavajući podatak. Od 1980. godine broj gojazne dece u celom svetu je više negu udvostručen i zato je Oliver upozorio da je to problem kojim ne treba da se pozabavi samo porodica već i vlade, preduzeća.

revolucija

Gojaznost povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih zdravstvenih problema, ali dobra vest je da se gojaznost može sprećiti na prvom mestu edukacijom o zdravim namirnicama. “Ako naučimo decu odakle dolazi harna, gde da je kupuju i kako da je spreme možemo sprečiti epidemiju gojaznosti koja nam preti u ovoj godini”, poručio je Jamie Oliver.

Peticiju možete potpisati i vi na Change.org sajtu.

Ovu revoluciju su podržale i mnoge svetske face među kojima su Paul McCartney i Hugh Jackman, a Ed Sheerean je pomogao i da se napiše prikladna pesmica.

Potpišite! Delite!

 

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar