Menu 

U poslednjih nekoliko meseci internetom kruži video u kome jedna blogerka objašnjava zašto bi trebalo jesti semenke avokada. Stručnjaci ipak tvrde da to ne bi trebalo da radite. Evo i zašto.

U spomenutom videu kao glavni razlog zašto bi trebalo jesti semenke avokada navodi se to kako sama semenka sadrži više antioksidanata od samog ploda kao i da je veoma bogata vlaknima. Navodi se i kako je sama semenka prilično gorka, ali da su dobrobiti tolike tako da jvredi svakog gorkog zalogaja.

Isto tako u videu se objašnjava kako je najbolji način za konzumiranje semenki avokada u obliku praha, a video je za veoma kratko vreme pregledan više od 26 miliona puta.

Jedan od razloga zbog kojeg ne bi trebalo da poverujete u ovu priču jeste što iza nje ne stoji nikakvi naučni dokazi ni istraživanja, a nauka još uvek nije dovoljno istražila i posvetila se tome kakvog uticaja semenke avokada imaju na neš zdravlje.

barbacao_16

Nakon objave videa oglasile su se pojedine organizacije među kojima je i California Avocado Commission koja navodi kako semenka sadrži određene elemente koji nisu namenjeni za konzumaciju.

Dotična blogerka na kraju vsog obraćanja navodi kako ona nije profesionalni nutricionist, kuvar ili biolog već samo neko ko je pasionairan u vezi zdrave ishrane te svaki put kad pročita i sazna nešto što za nju ima smisla i inspiriše je ona to podeli sa svojim pratiocima.

Mi smatramo da je to jedan od razloga zbog kojih ne bi trebalo baš slepo da joj verujete, ni njoj ni mnogia koji rae iste ili slične stvari. Kad je sam avokado u pitanju držite se samo onog mesnog, ukusnog, puterastog dela, koru bacite, a košticu možete eventualno posaditi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar